Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Ingemar fick ett ofrivilligt möte med en bäver. Foto: Privat.
- Det är en bäver! (Se filmklippet)

Sent en kväll i slutet av juni befinner sig Katarina och Ingemar på ån Tidan. Katarina frågar Ingemar om en bäver äter fisk? Det som sedan skall komma att utspela sig är en osannolik fiskehistoria.

Katarina och Ingemar berättar nedan om den galna fiskekvällen som kommer att vara fastetsad i deras minne för alltid. Här är Ingemars berättelse.

Tro nu inte att detta är en fiskeskröna, sent en lördag kväll. Nejdå, detta hände oss under kvällen den 27 juni då vi fiskade från båt i ån Tidan norr on Tidaholm.

Till en början var fisket trögt men efter en timma kom smågäddorna och färnorna igång. Vi skiftade mellan jiggar och olika wobblers medan vi fiskade medströms.

Efter att vi vände tillbaka mot strömmen såg vi vattenspegeln lätt brytas utmed stranden. Bäverfällda björkar med färska barkgnag låg efter kanterna.

Plötsligt ser Catharina ett bäveransikte mellan båten och strandkanten, någon enstaka meter bort. Den dyker snabbt. Vi fortsätter att fiska.

Någon minut senare får jag ett rejält hugg, cirka 10 till 12 meter från aktern. Spöet kröker kraftigt och jag anar att här är något stort. I början står det helt still, men sen kommer något in mot mig.

Den ställer sig en bit ner i vattnet. Plötsligt så bryter den vattenytan och rusar rakt in mot strandkanten.

”Men vad!? Det är ju en bäver!”, utbrister jag.

Catharina börjar att filma då det är 5 meter mellan båten och bävern. Jag tänker spontant att kapa linan, men jag hinner inte göra något för i nästa stund voltar bävern.

Det blir det sista jag ser av min gröna/svartprickiga wobbler. Efter det försvinner bävern i åns mörka vatten.

Hälsningar
Ingemar

Relaterad nyhet från din region
47 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta