Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Ingemar fick ett ofrivilligt möte med en bäver. Foto: Privat.
- Det är en bäver! (Se filmklippet)

Sent en kväll i slutet av juni befinner sig Katarina och Ingemar på ån Tidan. Katarina frågar Ingemar om en bäver äter fisk? Det som sedan skall komma att utspela sig är en osannolik fiskehistoria.

Katarina och Ingemar berättar nedan om den galna fiskekvällen som kommer att vara fastetsad i deras minne för alltid. Här är Ingemars berättelse.

Tro nu inte att detta är en fiskeskröna, sent en lördag kväll. Nejdå, detta hände oss under kvällen den 27 juni då vi fiskade från båt i ån Tidan norr on Tidaholm.

Till en början var fisket trögt men efter en timma kom smågäddorna och färnorna igång. Vi skiftade mellan jiggar och olika wobblers medan vi fiskade medströms.

Efter att vi vände tillbaka mot strömmen såg vi vattenspegeln lätt brytas utmed stranden. Bäverfällda björkar med färska barkgnag låg efter kanterna.

Plötsligt ser Catharina ett bäveransikte mellan båten och strandkanten, någon enstaka meter bort. Den dyker snabbt. Vi fortsätter att fiska.

Någon minut senare får jag ett rejält hugg, cirka 10 till 12 meter från aktern. Spöet kröker kraftigt och jag anar att här är något stort. I början står det helt still, men sen kommer något in mot mig.

Den ställer sig en bit ner i vattnet. Plötsligt så bryter den vattenytan och rusar rakt in mot strandkanten.

”Men vad!? Det är ju en bäver!”, utbrister jag.

Catharina börjar att filma då det är 5 meter mellan båten och bävern. Jag tänker spontant att kapa linan, men jag hinner inte göra något för i nästa stund voltar bävern.

Det blir det sista jag ser av min gröna/svartprickiga wobbler. Efter det försvinner bävern i åns mörka vatten.

Hälsningar
Ingemar

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta