[/caption] " /> "Det finns ingen odlad ål" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Det finns ingen odlad ål"

Ålen betraktas som akut utrotningshotad av många experter. (Foto: Anders Nicander)

En del krögare och konsumenter serverar och äter odlad ål i tron om att det inte påverkar artens akuta situation. Naturskyddsföreningen höjer ett varningens finger och konstaterar att odlad ål är lika illa som att äta fiskad ål.
– Det finns ingen odlad ål. Den odlade ålen är vild ål som har fångats in och fötts upp. Därför är det samma sak som att fiska ål, säger Svenska naturskyddsföreningens Ellen Bruno till hd.se.
Enligt föreningen har ingen har lyckats få ål att föröka sig i fångenskap. Den 2odlade ålen” fångas i stadiet glasål utanför Sydeuropas kust och föds upp den i bassänger.
Läs hela artikeln här.
Missa inte tidigare notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta