Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Det högg – och högg igen!

Det blev en huggperiod som heter duga och på bara några minuter hann Erik Axner kroka och landa sammanlagt 220 centimeter gädda!
Erik, som numera bor i skånska Degeberga, hann knappt med i svängarna när det blev huggperiod på Lusten. Första storgäddan var precis återsläppt när nästa spö flaggade och det blev en ny drillning.
Det var i början av mars som Erik fiskade på kända storgäddevattnet Lusten i Värmland. Första hugget kom vid tiotiden och gäddan drog iväg för fullt. Mitt i rusningen krokade Erik och det svarade med en härlig tyngd.
”Drillade hem fisken stenhårt för att undvika att den gick fast i stockarna i närområdet. Snabb vägning och mätning, samt fotosession, innan hon fick simma hem”, berättar Erik.

Knappt hade han släppt den gäddan, som mätte 114 centimeter, förrän det var dags igen. Den här gäddan var lite mindre, men klarade med 106 centimeter metergränsen med råge.
Svenne Andersson

Erik Axner med den första och största av de båda gäddor han landade med bara några minuters mellanrum.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta