Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Det luktar lurendrejeri"

– Jag skulle vilje se den regering i Sverige, som lägger förslag om att man ska riva upp beslutet om nationalälvarna, säger landshövding Per-Ola Eriksson till Sveriges radio. (Foto: Ateljé Grodan)

Fiskejournalen granskade nyligen företaget Muskensenter, som vill leda vatten från Piteälven och dess källflöde. Vi avslöjade då att projektledaren Simon Andersen bluffade om att ha samernas stöd. Nu uppdagas ytterligare uppgifter som väcker starka rektioner.
Muskensenter och systerföretaget Lappland kraftverk vill leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge. Projektledaren Simon Andersen påstod i en intervju att han hade samernas stöd. Fiskejournalen kunde bevisa motsatsen och konfronterade Simon. Han nekade då till att ha uttalat ett stöd från Samerna.

Bluffen visar sig nu vara mer omfattande än så. I en gemensam granskning vänder nu Sveriges Radio och NRK ut och in på företaget Muskensenter och projektledaren Simon Andersen. Man skriver att Simon Andersens företagande har kantats av obetalda räkningar och rättstvister. Enligt Sveriges Radio har företaget Muskensenter i dagsläget en uppsamlad skuld på 743 000 norska kronor.
I bakvattnet av den skrala ekonomin försöker man locka investerare. Enligt SR utlovas 2 miljoner tillbaks när man satsar 100 000 kronor – om tillstånd för utbyggnad beviljas. Om det inte blir något tillstånd avskrivs lånet och investerarna förlorar allt de lånat ut.
Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är upprörd över hur Simon Andersen agerar.
Ju mer jag hör talas om det här får jag intrycket av lurendrejeri, att man får folk att satsa på något som inte är realistiskt genomförbart. Det är att slå blå dunster i ögonen på folk. Jag är förvånad och bestört när jag hör om de här idéerna, säger landshövdingen,till Sveriges Radio.
Här kan du ta del av hela granskningen.
Du hittar tidigare notiser om Piteälven här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta