Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Det luktar lurendrejeri"

– Jag skulle vilje se den regering i Sverige, som lägger förslag om att man ska riva upp beslutet om nationalälvarna, säger landshövding Per-Ola Eriksson till Sveriges radio. (Foto: Ateljé Grodan)

Fiskejournalen granskade nyligen företaget Muskensenter, som vill leda vatten från Piteälven och dess källflöde. Vi avslöjade då att projektledaren Simon Andersen bluffade om att ha samernas stöd. Nu uppdagas ytterligare uppgifter som väcker starka rektioner.
Muskensenter och systerföretaget Lappland kraftverk vill leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge. Projektledaren Simon Andersen påstod i en intervju att han hade samernas stöd. Fiskejournalen kunde bevisa motsatsen och konfronterade Simon. Han nekade då till att ha uttalat ett stöd från Samerna.

Bluffen visar sig nu vara mer omfattande än så. I en gemensam granskning vänder nu Sveriges Radio och NRK ut och in på företaget Muskensenter och projektledaren Simon Andersen. Man skriver att Simon Andersens företagande har kantats av obetalda räkningar och rättstvister. Enligt Sveriges Radio har företaget Muskensenter i dagsläget en uppsamlad skuld på 743 000 norska kronor.
I bakvattnet av den skrala ekonomin försöker man locka investerare. Enligt SR utlovas 2 miljoner tillbaks när man satsar 100 000 kronor – om tillstånd för utbyggnad beviljas. Om det inte blir något tillstånd avskrivs lånet och investerarna förlorar allt de lånat ut.
Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är upprörd över hur Simon Andersen agerar.
Ju mer jag hör talas om det här får jag intrycket av lurendrejeri, att man får folk att satsa på något som inte är realistiskt genomförbart. Det är att slå blå dunster i ögonen på folk. Jag är förvånad och bestört när jag hör om de här idéerna, säger landshövdingen,till Sveriges Radio.
Här kan du ta del av hela granskningen.
Du hittar tidigare notiser om Piteälven här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta