Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Det var ingen torsk

Egentligen var Roger Lindberg ute efter torsk – men man kan väl inte precis påstå att han blev ledsen när han upptäckte att det var en fläckig havskatt som satt på kroken.
Roger, som bor i Hofors, var uppe vid Söröya för lite havsfiske men fisket var faktiskt inget vidare. Efter en seg dag fick de tips från en annan båt att pröva en slätbotten på cirka 120 meters djup.
Där fick Roger först en riktigt fin torsk, på 22 kilo, men sedan blev det dött igen. Ända till sista driften då det plötsligt blev stumt i Rogers spö.

Det var bara tungt att veva upp, fisken gjorde inget motstånd alls och i båten spekulerades det i om det kunde vara havskatt eller marulk. Upp kom en maffig havskatt, av de fläckiga sorten.
Fisken, som var 124 centimeter lång, vägde 17,2 kilo. En respektingivande vikt, även om den fläckiga havskatten kan bli större än så. Det norska rekordet lyder på hela 27,9 kilo och hålls av Kolbjörn Melien som vann en Drömresa med den fisken.
Svenne Andersson

Roger Lindberg med en fläckig havskatt från Söröya.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta