Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dioxinbeslut får vänta

Det blir inget beslut om dioxinfisken i Östersjön förrän den 8 april, meddelade regeringen i går. Regering och fiskeminister verkar ha drabbats av beslutsångest.
För några veckor sedan lämnade Livsmedelsverket över sin utredning om dioxinhalten i svensk fisk till regeringen. Där föreslog verket att Sverige inte längre ska begära undantag från EU-reglerna när det gäller dioxinhalterna i fisk.
Sverige har hittills haft dispens för konsumtion inom landet, men om EU-reglerna ska följas till punkt och pricka innebär det i princip att det blir saluförbud för feta fiskar från Östersjön och de stora sjöarna. Det gäller laxfiskar, men också till exempel strömming från Bottenhavet. Detta skulle kunna drabba surströmmingsindustrin och har utlöst ett febrilt lobbyarbete från surströmmingens vänner.
Eftersom landsbygds- och fiskeminiter Eskil Erlandsson satsat mycket tid och prestige i projektet ”Matlandet Sverige” kan man ju förstå att han vill tänka ett varv till innan han och regeringen tar ställning till om man ska begära fortsatt undantag för att käka fisk med för höga dioxinhalter.
Svenne Andersson

Man bör inte äta alltför många Östersjölaxar per år, så det kan vara en klok åtgärd att sätta tillbaka de flesta.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta