Dioxindispens på väg bort

Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz

Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz

Dioxin kan stoppa det kommersiella fisket längs Norrlandskusten. Livsmedelsverket vill ta bort det svenska undantaget från EU:s gränsvärden, men yrkesfiskarna vill fortsätta fiska lax och strömming.
– Vår bedömning är att riskerna med ett undantag överstiger nyttan. Ett slopat undantag är därför mest fördelaktigt ur ett folkhälsoperspektiv, säger Marie Aune på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Fisk från Bottenhavet och Bottenviken innehåller höga halter av dioxin, och hos flera arter överskrids de gränsvärden som anses säkra. Sedan 2002 finns dock ett undantag från EU:s regler som innebär att fisken får säljas i alla fall. Dioxin lagras i fettvävnad, och förs vidare uppåt i näringskedjan.
Hos människor kan giftet leda till bland annat cancer och fosterskador. Feta fiskar som lax och strömming är extra utsatta, men av tradition är de också viktiga matfiskar.
Därför har det varit tillåtet att sälja fisk med mycket dioxin inom Sverige, samtidigt som kvinnor och barn varnas för att äta den mer än vid enstaka tillfällen. Undantaget omprövas dock med jämna mellanrum, och nu vill Livsmedelsverket alltså slopa det helt och hållet. Yrkesfiskaren Benny Lundin vill däremot fortsätta fiska, och oroar sig för en framtid utan undantag från gränsvärdena.
– För fiskenäringen är det dödsstöten, då är frågan om den inte måste klappa ihop, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...