Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz[/caption]Dioxin kan stoppa det kommersiella fisket längs Norrlandskusten. Livsmedelsverket vill ta bort det svenska undantaget från EU:s gränsvärden, men yrkesfiskarna vill fortsätta fiska lax och strömming.
" /> Dioxindispens på väg bort | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Dioxindispens på väg bort

Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz

Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz

Dioxin kan stoppa det kommersiella fisket längs Norrlandskusten. Livsmedelsverket vill ta bort det svenska undantaget från EU:s gränsvärden, men yrkesfiskarna vill fortsätta fiska lax och strömming.
– Vår bedömning är att riskerna med ett undantag överstiger nyttan. Ett slopat undantag är därför mest fördelaktigt ur ett folkhälsoperspektiv, säger Marie Aune på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Fisk från Bottenhavet och Bottenviken innehåller höga halter av dioxin, och hos flera arter överskrids de gränsvärden som anses säkra. Sedan 2002 finns dock ett undantag från EU:s regler som innebär att fisken får säljas i alla fall. Dioxin lagras i fettvävnad, och förs vidare uppåt i näringskedjan.
Hos människor kan giftet leda till bland annat cancer och fosterskador. Feta fiskar som lax och strömming är extra utsatta, men av tradition är de också viktiga matfiskar.
Därför har det varit tillåtet att sälja fisk med mycket dioxin inom Sverige, samtidigt som kvinnor och barn varnas för att äta den mer än vid enstaka tillfällen. Undantaget omprövas dock med jämna mellanrum, och nu vill Livsmedelsverket alltså slopa det helt och hållet. Yrkesfiskaren Benny Lundin vill däremot fortsätta fiska, och oroar sig för en framtid utan undantag från gränsvärdena.
– För fiskenäringen är det dödsstöten, då är frågan om den inte måste klappa ihop, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta