Dioxiner i lax – en giftig fråga

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet begränsar de nuvarande kostråden för konsumtion av fet fisk från Östersjön möjligheterna till försäljning av framförallt lax och strömming. Livsmedelsverket ser dock inte rekommendationerna som en begränsning – utan ett kostråd för att värna om folkhälsan.
IVL Svenska Miljöinstitutet ägs av en stiftelse och beskriver sig som ett institut för tillämpad miljöforskning och konsultverksamhet. Nu har man på uppdrag av yrkesfiskare från Norrlandslänen startat ett projekt med syfte att ”optimera fiske och beredning så att innehållet av bland annat dioxiner i fisken minimeras”. Inom projektet genomförs även en kritisk granskning av den vetenskapliga grunden för dagens kostråd.
Fiskejournalen kontaktade Livsmedelsverket och de ser inget problem med ny forskning i ämnet – men säger att de skulle bli förvånade om resultatet visar annat än det som de själva har redovisat.
– Riskvärderingarna kring dioxin, kostråden och gränsvärdet är väldigt omfattande och granskat av oberoende forskare och experter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Rensa bort dioxin?
IVL Svenska Miljöinstitutets forskning kommer att titta på hur fetthalten påverkar fiskens dioxininnehåll och hur denna varierar, dels mellan olika vävnader i fisken, dels mellan olika regioner och mellan olika årstider. 
Ankarberg är dock en aning skeptisk till nyttan med denna undersökning.
– Om man avser att skära bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Högvärdig födoresurs
Magnus Karlsson är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och han poängterar de hälsomässiga fördelarna med att äta fet fisk.
– Om det går att finna fiske- och beredningsmetoder som minskar innehållet av dioxiner och andra föroreningar i lax och strömming bör vi givetvis göra vårt yttersta för att klarlägga.
Han påpekar även att halterna av de ämnen vi känner som miljögifter minskat i fisken sett över tid.

FAKTA dioxin:
– Dioxin är ett av de starkaste gifterna man känner till.
– Bildas som biprodukt vid många kemiska processer. Bland annat vid förbränning av plast. Det finns ingen avsiktlig framställning av dioxiner.
– Användes av USA under Vietnamkriget för att få bort lövverket där man misstänkte att Vietcong gömde sig, då under namnet ”Agent Orange”. Efter kriget har väldigt många soldater på båda sidorna som blivit utsatta för agent orange blivit sjuka i olika sorters cancer.
– Lagras i kroppsfett.
– Cancerframkallande och kan ge leverskador.
– Drabbar i hög grad avkomma och forskning har visat att det kan ge upphov till försämrat korttidsminne hos spädbarn.
– Hormonstörande och reproduktionsstörande

Läs på Livsmedelsverkets sajt, klicka här. Riskvärderingsrapporterna som ligger till grund för råden hittar du i högerspalten under rubriken ”Fördjupad information”.
Läs även tidigare notiser om dioxin.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...