Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0) Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)[/caption] " /> Dioxiner i lax – en giftig fråga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dioxiner i lax – en giftig fråga
Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet begränsar de nuvarande kostråden för konsumtion av fet fisk från Östersjön möjligheterna till försäljning av framförallt lax och strömming. Livsmedelsverket ser dock inte rekommendationerna som en begränsning – utan ett kostråd för att värna om folkhälsan.
IVL Svenska Miljöinstitutet ägs av en stiftelse och beskriver sig som ett institut för tillämpad miljöforskning och konsultverksamhet. Nu har man på uppdrag av yrkesfiskare från Norrlandslänen startat ett projekt med syfte att ”optimera fiske och beredning så att innehållet av bland annat dioxiner i fisken minimeras”. Inom projektet genomförs även en kritisk granskning av den vetenskapliga grunden för dagens kostråd.
Fiskejournalen kontaktade Livsmedelsverket och de ser inget problem med ny forskning i ämnet – men säger att de skulle bli förvånade om resultatet visar annat än det som de själva har redovisat.
– Riskvärderingarna kring dioxin, kostråden och gränsvärdet är väldigt omfattande och granskat av oberoende forskare och experter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Rensa bort dioxin?

IVL Svenska Miljöinstitutets forskning kommer att titta på hur fetthalten påverkar fiskens dioxininnehåll och hur denna varierar, dels mellan olika vävnader i fisken, dels mellan olika regioner och mellan olika årstider. 
Ankarberg är dock en aning skeptisk till nyttan med denna undersökning.
– Om man avser att skära bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Högvärdig födoresurs
Magnus Karlsson är forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet och han poängterar de hälsomässiga fördelarna med att äta fet fisk.
– Om det går att finna fiske- och beredningsmetoder som minskar innehållet av dioxiner och andra föroreningar i lax och strömming bör vi givetvis göra vårt yttersta för att klarlägga.
Han påpekar även att halterna av de ämnen vi känner som miljögifter minskat i fisken sett över tid.

FAKTA dioxin:
– Dioxin är ett av de starkaste gifterna man känner till.
– Bildas som biprodukt vid många kemiska processer. Bland annat vid förbränning av plast. Det finns ingen avsiktlig framställning av dioxiner.
– Användes av USA under Vietnamkriget för att få bort lövverket där man misstänkte att Vietcong gömde sig, då under namnet ”Agent Orange”. Efter kriget har väldigt många soldater på båda sidorna som blivit utsatta för agent orange blivit sjuka i olika sorters cancer.
– Lagras i kroppsfett.
– Cancerframkallande och kan ge leverskador.
– Drabbar i hög grad avkomma och forskning har visat att det kan ge upphov till försämrat korttidsminne hos spädbarn.
– Hormonstörande och reproduktionsstörande

Läs på Livsmedelsverkets sajt, klicka här. Riskvärderingsrapporterna som ligger till grund för råden hittar du i högerspalten under rubriken ”Fördjupad information”.
Läs även tidigare notiser om dioxin.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta