Trots att koncentrationerna av dioxin i miljön minskar, går inte halterna i Östersjöfisken ned. Ny avhandling klargör dioxinets väg. " /> Dioxinhalterna i fisk går inte ner | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kemisten Anteneh Assefa har tittat på varför dioxinhalterna i fisk inte minskar, när föroreningarna minskar.
Dioxinhalterna i fisk går inte ner

Trots att koncentrationerna av dioxin i miljön minskar, går inte halterna i Östersjöfisken ned. Ny avhandling klargör dioxinets väg.
Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp, det menar kemisten Anteneh Assefa. Hans avhandling beskriver var utsläppen kommer ifrån, när de släpptes ut och hur de olika dioxinerna bryts ner i fisk och andra organismer.

Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp

Koncentrationen av dioxin i miljön har minskat sedan 70-talet, men halterna i fisk och andra organismer minskar alltså inte. Gamla lämningar som finns i mark och sediment utgör fortfarande en avgörande betydelse för upptaget av dioxiner i fisk.
– Därför måste riskbedömning och sanering av förorenad mark ges större fokus för att skydda den marina miljön, säger Anteneh Assefa.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta