Trots att koncentrationerna av dioxin i miljön minskar, går inte halterna i Östersjöfisken ned. Ny avhandling klargör dioxinets väg. " /> Dioxinhalterna i fisk går inte ner | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kemisten Anteneh Assefa har tittat på varför dioxinhalterna i fisk inte minskar, när föroreningarna minskar.
Dioxinhalterna i fisk går inte ner

Trots att koncentrationerna av dioxin i miljön minskar, går inte halterna i Östersjöfisken ned. Ny avhandling klargör dioxinets väg.
Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp, det menar kemisten Anteneh Assefa. Hans avhandling beskriver var utsläppen kommer ifrån, när de släpptes ut och hur de olika dioxinerna bryts ner i fisk och andra organismer.

Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp

Koncentrationen av dioxin i miljön har minskat sedan 70-talet, men halterna i fisk och andra organismer minskar alltså inte. Gamla lämningar som finns i mark och sediment utgör fortfarande en avgörande betydelse för upptaget av dioxiner i fisk.
– Därför måste riskbedömning och sanering av förorenad mark ges större fokus för att skydda den marina miljön, säger Anteneh Assefa.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta