Eftersom laxen i Östersjön innehåller så höga gifthalter är det olagligt att handla med den inom EU. Undantag är Sverige, Finland och Estland som har dispens från förbudet. Trots detta exporteras fortfarande stora mängder lax till andra EU-länder, bland annat till Frankrike. " /> Dioxinlax exporteras fortfarande | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den vildfångade Östersjölaxen är mycket attraktiv på en internationell marknad.
Dioxinlax exporteras fortfarande

Eftersom laxen i Östersjön innehåller så höga gifthalter är det olagligt att handla med den inom EU. Undantag är Sverige, Finland och Estland som har dispens från förbudet. Trots detta exporteras fortfarande stora mängder lax till andra EU-länder, bland annat till Frankrike.

Redan 2013 polisanmäldes flera företag för att de trotsat exportförbudet. Trots detta har inte mycket hänt i ärendet – och den olagliga exporten pågår fortfarande, avslöjar TV4 Nyheterna. Trots höga halter av dioxiner och PCB är den vildfångade laxen mycket efterfrågad och till exempel fransmännen är beredda att betala bra för den. Höga priser och stora förtjänster brukar göra folk beredda att tumma på reglerna.
Helt nyligen polisanmäldes en grossist för att ha exporterat hela 188 ton Östersjölax till Frankrike. När TV4 Nyheterna konfronterar honom vägrar han att kommentera ärendet.
Här är en länk till inslaget i TV4.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta