[/caption] " /> Dioxinlax svår att sälja | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dioxinlax svår att sälja

SVT Uppdrag Granskning anses vara orsaken till den sviktande försäljningen av dioxinlax. (Foto: SVT Play)

SVT rapporterar att yrkesfiskare längs Norrbottenskusten har stora problem att sälja sin lax till uppköpare. Dessa menar i sin tur att konsumenterna är alltmer skeptiska till att äta dioxinförgiftad lax.
Företaget BD Fisk köper inte längre lax från sina egna ägare, yrkesfiskarna i Norrbotten.
– Just nu har vi inga köpare och då kan vi inte heller köpa in fisken från fiskarna. Det är ett väldigt svårt läge, säger BD Fisks VD Per Forsberg till SVT.
Östersjölaxen innehåller miljögiftet dioxin får enbart säljas i Sverige, Finland och Lettland. Uppdrag Granskning belyste det faktum att vi svenskar äter fisk som andra länder strikt förbjuder både som djur- och människofoder – sedan dess har försäljningen gått minst sagt trögt.

– Vi har försökt hitta andra uppköpare men i nuläget kan vi inte köpa lax som vi inte blir av med, säger BD Fisks VD Per Forsberg om situationen som uppstått.
Läs mer om UG:s granskning.
Här kan du läsa tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta