Erik Axner är en målinriktad havsfiskare, som med jämna mellanrum tar plats i Fiskejournalens spalter. Nu är det dags igen – efter att hans team utmanat det norska rekordet på vitrocka. " /> Djup jakt på vitrocka gav nästan norskt rekord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Erik Axner med grann vitrocka. Foto: Privat
Djup jakt på vitrocka gav nästan norskt rekord

Erik Axner är en målinriktad havsfiskare, som med jämna mellanrum tar plats i Fiskejournalens spalter. Nu är det dags igen – efter att hans team utmanat det norska rekordet på vitrocka.

Bara några hekto från det norska rekordet.

Erik och de övriga guiderna i Nordic Sea Angling har rapporterat hem om många spektakulära fångster i sommar. Den här gången handlade det om en målinriktad jakt på vitrocka på 300 meters djup – som gav fantastiskt resultat redan på första försöket.

Erik Axner berättar själv:

– Vi har länge sneglat mot djuphavsfiskets möjligheter i Havöysund och vetskapen om vitrockorna har funnits men vi har aldrig tidigare kommit tillskott för att prova. Nu var det dags att göra första försöket och med guidebåtens tre gäster åkte jag och kollegan Jörgen Zwilgmeyer till en på förhand utsedd fiskeplats. Vi letade mjuk botten med ekolodet och prövade oss fram med att släppa ett sänke för att hitta rätt. Betena släpptes ut ett och ett och efter 40 minuter tickade det till i första rullen och efter en väntan som kändes som för evigt kunde vi göra det första mothugget och Hugo från Belgien kunde 10 minuter senare stoltsera med en fantastisk vitrocka på 10,75 kilo.

De fortsatte fisket och fick ytterligare fyra stycken på några timmars fiske, och dagens sista fisk var också den största som vägde hela 11,25 kilo, vilket endast är 240 gram från norskt rekord!

Vi blir inte överraskade om det norska rekordet snart kommer att hamna i svensk ägo …

Läs om fler stora fiskar:

Havsgiganten bröt av spöt – 238 centimeter lång!

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta