Döda höns i Arjeplog

Med argumentet att ”slaktar man hönan värper den inte” kastar sig sportfiskeprofilen Jörgen Stenberg in i debatten kring Arjeplogsströmmarna och fisketurismen.
Jörgen Stenberg är en man som har många strängar på sin lyra. För FJ-läsaren är han kanske mest känd som sportfiskeskribent, mannen bakom Stora Sjöarna-projektet i Lappland och innovativ sportfiskare. För en bredare allmänhet är han en entreprenör som satt Arjeplog på världskartan genom att starta biltestarverksamheten, som nu är kommunens bärande näringsgren. Men huvuddelen av biltestandet är förlagt till vintern och därför behöver kommunen något som lockar turister på sommaren.
”Det är ju ett faktum att Arjeplog brottas med problemet att fylla alla rum och stugor sommartid som biltestarna behöver vintertid. I många år har detta stötts och blötts, och nästan alla förslag går ut på att det är turismen som måste utvecklas till att åstadkomma detta. Med 8 700 sjöar och hundratals mil rinnande vatten, och ett grundmurat rykte som fiskekommun, är sportfisketurismen sedan länge den dominerande typen av turism. Ryggraden.
Men när det rent konkret kommer till att utveckla och göra något stort och unikt av denna potential stöter det hela på patrull. Det är bevisligen svårare att få igenom radikala åtgärder för att förbättra vattenmiljö och förbättra fisket än att bygga kraftstationer”, skriver Jörgen i en insändare i Norran.
Du kan läsa hela insändaren HÄR.
Svenne Andersson

Jörgen Stenberg förlägger numera merparten av sitt fiske till Årgårdsälven i Norge, där han arrenderar en sträcka och en liten fiskecamp.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...