" /> Döda höns i Arjeplog | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Döda höns i Arjeplog

Med argumentet att ”slaktar man hönan värper den inte” kastar sig sportfiskeprofilen Jörgen Stenberg in i debatten kring Arjeplogsströmmarna och fisketurismen.
Jörgen Stenberg är en man som har många strängar på sin lyra. För FJ-läsaren är han kanske mest känd som sportfiskeskribent, mannen bakom Stora Sjöarna-projektet i Lappland och innovativ sportfiskare. För en bredare allmänhet är han en entreprenör som satt Arjeplog på världskartan genom att starta biltestarverksamheten, som nu är kommunens bärande näringsgren. Men huvuddelen av biltestandet är förlagt till vintern och därför behöver kommunen något som lockar turister på sommaren.
”Det är ju ett faktum att Arjeplog brottas med problemet att fylla alla rum och stugor sommartid som biltestarna behöver vintertid. I många år har detta stötts och blötts, och nästan alla förslag går ut på att det är turismen som måste utvecklas till att åstadkomma detta. Med 8 700 sjöar och hundratals mil rinnande vatten, och ett grundmurat rykte som fiskekommun, är sportfisketurismen sedan länge den dominerande typen av turism. Ryggraden.
Men när det rent konkret kommer till att utveckla och göra något stort och unikt av denna potential stöter det hela på patrull. Det är bevisligen svårare att få igenom radikala åtgärder för att förbättra vattenmiljö och förbättra fisket än att bygga kraftstationer”, skriver Jörgen i en insändare i Norran.
Du kan läsa hela insändaren HÄR.
Svenne Andersson

Jörgen Stenberg förlägger numera merparten av sitt fiske till Årgårdsälven i Norge, där han arrenderar en sträcka och en liten fiskecamp.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta