Dödläge för ålen

Ålen är en svår art att skapa planer för då den rör sig både mellan länder och kontinenter. Bild: Anders Asp

Arbetet med att bevara den europeiska ålen har gått i stå. Åtgärderna brister i nästan alla länder och olika bevarandestrategier krockar.
De råd för hållbart ålfiske som Internationella havsforskningsrådet (ICES) tar fram avser ålens hela utbredningsområde, men den strategin fungerar inte i praktiken. Den krockar med EU:s ålförvaltning och med bristande åtgärder i nästan alla länder. För att bryta dödläget måste fokus omedelbart skiftas, det skriver Willem Dekker från SLU i en artikel i ICES Journal of Marine Science.
Efter årtionden av kraftig nedgång i det europeiska ålbeståndet antog EU år 2007 en skydds- och återhämtningsplan. Genomförandet har dock gått i stå: år 2015 hade varken beståndet återhämtat sig eller det nödvändiga skyddet uppnåtts, och dödligheten har inte minskat ytterligare sedan 2012. Det europeiska ålbeståndet befinner sig fortfarande på en historisk bottennivå.

Ålfrågan är extremt komplicerad, bland annat för att den berör så många länder.

Willem Dekker från SLU:s institution för akvatiska resurser är bekymrad över ålens framtid, och denna sommar publicerade han en artikel i tidskriften ICES Journal of Marine Science, där han analyserar dödläget i den europeiska ålförvaltningen och försöker peka ut en väg framåt. I artikeln beskriver han det styrande ramverket i EU:s återhämtningsplan som ett socioekologiskt förvaltningsproblem.
– Ålfrågan är extremt komplicerad, bland annat för att det finns så många kunskapsluckor, för att den berör så många länder och för att den engagerar så många skilda intressen i samhället, säger Dekker.
I artikeln skriver Dekker att den konservativa internationella hållningen till problemet håller på att förlama allt arbete med återhämtningsplanen för den europeiska ålen. För att bryta dödläget måste fokus omedelbart skiftas.
– Om vårt arbete med skyddsåtgärder, utvärderingar och råd om dödlighetsmål och indikatorer redovisas separat för varje land , blir det möjligt att göra återkopplingar till de nationella skyddsplanerna. Och därigenom kan dagens dödläge brytas och ålens status förbättras, säger Dekker.

Publicerad: 27 september 2016
Av: Fiskejournalen