Falklind filmar i säveån Martin ligger på lur för att fånga några av de mer skygga varelserna i Säveåns naturreservat. (Foto: Maria Ålander)[/caption] " /> Dokumentation av Säveån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dokumentation av Säveån
Falklind filmar i säveån

Martin ligger på lur för att fånga några av de mer skygga varelserna i Säveåns naturreservat. (Foto: Maria Ålander)

Säveån är en av södra Sveriges finaste åar med en unik stam av både stationär öring och av lax. Nu har Martin Falklind och Maria Ålander påbörjat en foto- och filmdokumentation av åns naturvärden.
Den lilla Säveån börjar uppe i Västergötland och ringlar sig förbi Vårgårda kommun, Alingsås, Lerum och Partille för att sedan mynna ut i Göteborg. Det innebär att den är en av de åar som passerar flest människor i hela Sverige.
– Med tanke på detta, är det fantastiskt att den fortfarande har så stora naturvärden. Utter, kungsfiskare, flodnejonöga, lax och flodpärlsmussla är bara några av de sällsynta arter som förekommer längs ån, säger Maria Ålander.

Omlöp snart färdigt

I Säveån har det under året byggts ett stort omlöp runt kraftverket i Hedefors. Detta omlöp kommer öppna upp för större lekområden, både för Säveå-lax och havsöring. Det var i samband med detta projekt som Martin Falklind och Maria Ålander började dokumentera ån på uppdrag av Länsstyrelsen.
– Men när nu väl har börjat vill vi fortsätta bortom själva omlöpsbygget. Vår förhoppning är att kunna söka finansiering för att i slutänden få till en naturfilm om den unika Säveån, säger Martin Falklind.

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta