Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dragkamp med tjurhaj

När en stor tjurhaj tog en krokad GT blev det riktigt spännande, rapporterar Bo Hall från Kenya. Den fisken gick förlorad, men det har ändå kommit upp ett knippe fina GT.
Som utlovat rapporterar FJ-medarbetaren Bo Hall från sin storviltfisketripp till Kenya. Siktet är i första hand inställt på GT (giant trevally). Så här skriver Bosse:
”Det har varit lite blåsigt några dagr. Fisket har därför varit svårt, men under gårdagen tog vi ombord tre GT över 30 kilo och en över 40 kilo. På hur många ställen i världen klarar du att göra det? Kenya har potential som få andra ställen kan mäta sig med.
Riktigt spännande blev det när en tjurhaj på sisådär 150 kilo tog en stor krokad GT. Kampen varade i 30 minuter innan linan slets av, men det blev en trevlig stund trots allt.

För att göra det hela ännu mera trevligt togs alla GT på en Penn battle 8000 haspelrulle. En rulle som alla sade var för klen för detta fiske. Det torde väl nu vara bevisat att rullen, som endast kostar cirka 2000 kronor är bra nog för allt det fiske vi kan hamna i.”
Svenne Andersson

En av de 30-plus GT som landades när Bosse Hall och hans kompisar kom ut på fiske utanför Kenyas kust.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta