Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier. Bild: Richard Ling/CC
Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier.
Bild: Richard Ling/CC[/caption]Våldsamma stormar innebär inte bara förödelse för Floridas landområden. Nu har man också sett att de hjälper till att sprida invasiva arter. " /> Drakfisken sprids med stormar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Drakfisken sprids med stormar

Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier. Bild: Richard Ling/CC


Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier.
Bild: Richard Ling/CC

Våldsamma stormar innebär inte bara förödelse för Floridas landområden. Nu har man också sett att de hjälper till att sprida invasiva arter.
I Floridas varma klimat trivs många arter som egentligen inte hör hemma där. Till exempel har man släppt ut pytonromar som man haft som husdjur och som snabbt förökat sig och blivit ett problem för annan fauna. I haven har den giftiga drakfisken kvickt spridit sig efter att ett akvarium på 80-talet gick sönder och den spektakulära och vackra drakfisken kom ut i havet. Nu har spridningen av drakfisken fått extra hjälp av de stormar regionen med jämna mellanrum drabbas av. Drakfisken är tämligen stationär och dess avkomma simmar inte långt, så när Florida drabbas av stormar och extrema vattenrörelser, följer drakfiskens yngel med till nya regioner där den kan få fäste. Drakfisken äter andra fiskar och har inga naturliga fiender i Florida, vilken gör den till ett problem. Alla dykare har därför fått tillstånd att fånga drakfisken och man uppmanar till och med dykare och fiskare att fånga dem och äta upp dem. Köttet ska vara milt och vitt, men drakfisken är svårfångad. 2010 fångades bara drygt 900 stycken.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta