Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier. Bild: Richard Ling/CC
Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier.
Bild: Richard Ling/CC[/caption]Våldsamma stormar innebär inte bara förödelse för Floridas landområden. Nu har man också sett att de hjälper till att sprida invasiva arter. " /> Drakfisken sprids med stormar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Drakfisken sprids med stormar

Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier. Bild: Richard Ling/CC


Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier.
Bild: Richard Ling/CC

Våldsamma stormar innebär inte bara förödelse för Floridas landområden. Nu har man också sett att de hjälper till att sprida invasiva arter.
I Floridas varma klimat trivs många arter som egentligen inte hör hemma där. Till exempel har man släppt ut pytonromar som man haft som husdjur och som snabbt förökat sig och blivit ett problem för annan fauna. I haven har den giftiga drakfisken kvickt spridit sig efter att ett akvarium på 80-talet gick sönder och den spektakulära och vackra drakfisken kom ut i havet. Nu har spridningen av drakfisken fått extra hjälp av de stormar regionen med jämna mellanrum drabbas av. Drakfisken är tämligen stationär och dess avkomma simmar inte långt, så när Florida drabbas av stormar och extrema vattenrörelser, följer drakfiskens yngel med till nya regioner där den kan få fäste. Drakfisken äter andra fiskar och har inga naturliga fiender i Florida, vilken gör den till ett problem. Alla dykare har därför fått tillstånd att fånga drakfisken och man uppmanar till och med dykare och fiskare att fånga dem och äta upp dem. Köttet ska vara milt och vitt, men drakfisken är svårfångad. 2010 fångades bara drygt 900 stycken.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta