" /> Drömabborre på daggmask | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Christian med sin monsterfisk på 2725 gram! Foto: Christian Willer
Drömabborre på daggmask

Christian Willer är en dansk storfiskare och Rapala Proguide som gärna fiskar vårabborre med daggmask. Och det kan man verkligen förstå. I förra veckan fick han en väldig fisk på 2465 gram och nu slår han till igen – den här gången med en randig jägare på hela 2725 gram!

Här kommer Christians egen berättelse om hans senaste storfångst – exklusivt för Fiskejournalens läsare.

”I normala fall fiskar jag helst abborre med en 13-centimeters Rapala Shadow eller Storms So Run-jiggar. Men under vårfisket i mindre brackvattensdrag satsar jag gärna på betet från barndomen – daggmask! Masken fiskar jag på en VMC Fast Grip i storlek 2 som sitter på en 20 centimeters tafs ovanför ett 0,8 grams sänke. Det får betet att sakta glida genom vattnet och det plaskar och stör inte fisken när det kastas ut.
Men bompass blir det ibland och morgonen inleddes utan tecken på liv. Jag valde ett annat ställe än där jag veckan innan fått en fin fisk på 2465 gram. Jag började tvivla på om det var klokt, men så plötsligt kommer några mindre ryck i spötoppen. Jag tar chansen och gör mothugg och blir besviken över att ha fastnat i botten. Men så märker jag att det drar i linan – det är fisk på!

”Jag tar chansen och gör mothugg och blir besviken över att ha fastnat i botten. Men så märker jag att det drar i linan – det är fisk på!”

Fisken känns tung och drar som ett godståg. Jag får syn på den och upptäcker att den är lång. Plötsligt simmar den mot några rötter och nedhängande grenar. Jag pressar hårt för att den inte ska fastna och då vänder den sig på sidan och jag ser hur hög den är över ryggen – den här vill jag inte missa!

” jag ser hur hög den är över ryggen – den här vill jag inte missa!”

Jag har spöt i min högra hand och håven i min vänstra och knäna känns som gelé. Pulsen är hög fisken sticker iväg igen – men så plötsligt märker jag att den börjar bli trött. Håven åker fram och jag kan se den väldiga fisken sakta glida in. Vilken härlig känsla! Jag häpnas över hur hög och kraftig den är och mäter längden till 49,5 centimeter. Vågen visar 2725 gram.

Foto: Christian Willer

Det blir några snabba bilder innan den mäktiga fisken får simma vidare. Jag märker att jag talar högt med mig själv och ringer till min kompis Bo Mortensen, som är på semester på Gran Canaria. Medan vi snackar får jag tårar i ögonen. Den här fisken har helt överrumplat mig med sin storlek – och min glädje och begeistring vet inga gränser.”

Vi tackar Christian för den härliga rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta