" /> Drömborre på Rapala-balans | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Drömborre på Rapala-balans

Rapalas balanspirk har rykte om sig att vara ett riktigt vasst vapen för stor abborre. Det kan intygas av Peter ”Lindeman” Lind som drog en enda – men en bjässe ur Laxsjön.
”Lindeman” från Mellerud är en mycket rutinerad och mångsidig fiskare. På sommaren är han flitig med trollingspö och paravaner ute på Vänern och på vintern blir det en hel del isfiske.
Så det är långt ifrån den första storabborren ”Lindeman” haft på kroken. Men kanske den finaste. Abborren vägde 2020 gram och mätte 51 centimeter från nos till stjärtspets.

”Efter nästan tre timmar utan ett hugg, inte en känning, så sög denna best tag i min Rapala Balans. Det var en kinkig abborre som bjöd på många rusningar, så det var tur att jag hade Delfinspöt. Abborren hade svalt balansaren, så ett tag var jag rädd för att linan skulle ge sig”, skriver ”Lindeman” i anmälan till Recordfisken.
Svenne Andersson

Peter "Lindeman" visar upp en snygg och välformad abborre – över den magiska gränsen två kilo.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta