Sveriges i särklass bästa havsfiskevatten, Öresund, leverear nu storartat fiske efter flera arter. Mest lockar nog det unika rödspättafisket men inne på det grunda finns det chans på riktigt fint torskfiske när torsken går in för att äta krabbor. " /> Drömfiske i Sundet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige nicander
Drömfiske i Sundet

Sveriges i särklass bästa havsfiskevatten, Öresund, leverear nu storartat fiske efter flera arter. Mest lockar nog det unika rödspättafisket men inne på det grunda finns det chans på riktigt fint torskfiske när torsken går in för att äta krabbor.

Öresund är en oas för svenska och danska havsfiskare. Året runt bjuder sundet på fint fiske men ingen gång är fisket mer intressant än på hösten. Flera havsfisketävlingar hålls varje höst och fångstlistorna imponerar, främst i den stora varationen av arter vilket också ger en stor variation av fiskemetoder. Flera turbåtar  trafikerar sundet dagligen och man kan boka allt i från nybörjarvänliga sillturer till finlirsfiske efter plattfiskar som sandskädda, skrubba och rödspätta. Mest känd för finlirsfisket är båten Vandia som utgår från norra hamnen i Helsingborg.

För den som fiskar från egen båt finns bra sjösättningramper i Helsingborg, Råå och vid Borstahusen i Landskrona. Borstmask, som är superangnet nummer ett för plattfiskarna, finns att köpa i sportfiskebutiker i Helsingborg. Ring och kolla innan så ni verkligen får med masken, ibland är efterfrågan stor!

Det fina torskfisket på bara 7-8 meter vatten fick jag själv testa härom veckan när jag tillsammans med ett gäng duktiga fiskare från sportfiskebutiken Tajtlajn i Kållered besökte sundet. Trots att ingen ström drog genom Sundet, något som är både extremt ovanligt och riktigt dåligt för fisket, lyckades vi fånga en hel del torsk på lätt jiggfiske. Huggen och fajterna är fenomenala när man fiskar torsken på rätt djup och med lätt utrustning.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta