Sponsrad

Drömfiske Jämtland/Härjedalen avslöjar sina hemligheter

Girjasmålet handlar om vem som har rätten till bland annat fjällfisket. Foto: Anders Lundin

Vad är den bästa garantin för en lyckad fiskesemester? Jo, troligtvis att ortsbefolkningen vill att du ska fånga din drömfisk och komma tillbaka fler gånger. Då välkomnas just du till Jämtland/Härjedalen, där många vill hjälpa dig att förverkliga fiskedrömmen.

Hur ser framtidens fisketurism ut?

Det kan ingen säkert svara på, eftersom både trender och förutsättningar ändras. Men det vi säkert vet är att ensam inte är starkast – och därför har Drömfiske Jämtland/Härjedalen tagit fram ett koncept som de hoppas kan bilda modell över hela Sverige. I grund och botten handlar det inte om lyckade fiskafängen, utan om något mer omfattande, nämligen att landsbygden ska kunna utvecklas och locka fler människor. Fisketurismen tros kunna skapa mängder av arbetstillfällen och bevara sysselsättning och service på just landsbygden. Föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen har ambitionen att ta täten i den utvecklingen.

Harr – Härjedalens landskapsfisk.

Genom att samla flera av de ledande fiskedestinationerna och fiskevårdsområdena i Jämtland/Härjedalen så vill de stärka sin position i både Sverige och övriga Skandinavien. De har inlett en storsatsning för att visa upp vilka fantastiska resurser Jämtland/Härjedalen har i sina gemensamma vatten, med hopp om att både locka fler turister och få fler invånare att utnyttja våra egna vatten.

– Fisketurismen spelar redan en viktig roll på landsbygden i länet. I Hotagsbygden, där jag själv bor, är den faktiskt avgörande för att flera företag ska kunna överleva. Fisket har en enorm potential, och få områden i världen har bättre förutsättningar än oss för att ta täten i den utvecklingen, säger Gunnar Heibring som är ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

Det är alltså livsviktigt att det kommer fisketurister till landsbygden – och just det är den bästa garantin. Ortsbor delar gärna med sig av smultronställen, med hoppet om att besökarna ska komma tillbaka, och kanske även stanna för gott i bygden. Du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Nattfiske i juni är en av årets ljuspunkter.

Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler. Föreningen har nyligen lanserat nästa steg i sin digitala satsning, i form av en ny hemsida www.dromfiske.com, som utvecklats i samarbete med starka aktörer inom branschen.

Där hittar du alla fiskecamper, serviceföretag och fiskevårdsområden som är med i föreningen, samt allt du behöver veta inför din fisketur i de aktuella områdena. En stor förhoppning är bland annat att pimpelfisket ska locka ännu fler besökare till länets fjällvärld.

– Vi har enormt mycket fina pimpelvatten i länet, och framför allt borde fler passa på att fiska efter den eftertraktade rödingen, som är lättare att fånga på vintern än sommaren. Men även sommarfisket kan öka otroligt mycket mer, utan att det blir trångt eller att fiskbestånden tar skada, berättar Gunnar Heibring.

Det finns gott om vatten där du med gott samvete kan spara några matfiskar. Mellan 1960-1990 fiskades det ganska flitigt för husbehov med både nät och annan redskap, men sedan många år är det sportfiske och rekreation som dominerar, och många vatten tål ett ökat uttag av fisk.

Dessutom finns det en ökad medvetenhet kring vad fisketuristerna efterfrågar. Fiskevårdsområden har insett nyttan med så kallade trofévatten, där det införts särskilda regler för att gynna förutsättningarna för stor fisk. Och inte minst har både gäddan och abborren hamnat i fiskets finrum. Traditionellt är det öring, röding och harr som lockar fisketuristerna, men många abborre- och gäddvatten har i princip legat orörda i decennier, med följden att de är högintressanta för sportfiske.

Allt du behöver göra är alltså att fråga någon representant för Drömfiske Jämtland/Härjedalen – så kommer du att bli hänvisad mot hemligheterna.

Jämtland/Härjedalen är ett rike för gädda!

Föreningen fanns även på plats under den stora Sportfiskemässan i Jönköping 29-31 mars, där de visade upp sitt koncept för besökarna.

– Just det är en fördel med att samarbeta. Ett fiskevårdsområde kanske inte har råd själv att ställa ut på Sportfiskemässan, men tillsammans så har vi den möjligheten, säger Gunnar Heibring.

För dig som inte var på plats under Sportfiskemässan så kommer här en kort presentation av fiskevårdsområdena som ingår i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

BODSJÖNS FVO. Här finns det goda chanser att fånga stora exemplar av flera fiskarter. Mest känt är öringfisket i Herrevadströmmen, men i området finns det även fina bestånd av grov abborre och gädda.

BRUKSVALLARNAS KFO. Ett trevligt fjällfiske för hela familjen. Bra fiske i bland annat Ljusnan och Mittån när vårfloden sjunkit undan (omkring midsommar) ända fram till augusti månads utgång.

DAMMÅNS FVO. Dammån är ett av landets bästa och vackraste storöringsvattnen, och dessutom väldigt vägnära. Det finns även högintressanta sjöar och tjärnar i området. Missa inte en utflykt till Dammåns fisktrappa!

GIMDALENS FVO. Skogsälven Gimån har ett eget kapitel i den svenska fiskehistorien. Trevligare fiske än så här är svårt att finna, och flugfisket efter öring och harr håller helt enkelt världsklass.

GRANBOFORSENS FVO. Om du vill fånga ditt livs storöring så kan detta vara platsen. Ligger inom ett reglerat område i Indalsälven med strömmande vatten nedströms Kattstrupen cirka 3-4 km, och här finns även enorma gäddor.

GUNNARVATTNETS FVO. Här fiskar du i storslagen miljö nära den norska gränsen. I Gunnarvattnets fvo finns det endast vatten med naturbestånd av öring och röding. Vad mer finns att önska?

HEDEVIKENS FVO. Här erbjuds ett varierat och välskött fiske i sjöar, tjärnar och rinnande vatten. Ljusnan som rinner förbi Hedeviken är exempelvis ett populärt flugfiskeområde och kanotvatten. Gott om öring och röding.

HÅCKRENS FVO. Hela detta område erbjuder ett bra fiske efter vild öring och röding, både sommar och vinter. Roligt sjöfiske i Håckrenmagasinet och möjligheter till vackra vandringar till klassiskt tjärnfiske.

Glöm inte abborren! Kul att fånga och god att äta.

HÅN VEMDALENS FVO. Ett paradis för strömfiskaren, där vattendragen Veman, Ljusnan och Aloppan är givna favoriter för harrjägaren. Ljusnan har även ett bra fiske efter öring, gädda, abborre och sik.

HÄLLESJÖ FVO. Ett mångsidigt fiske i naturskön skogsmiljö. Grov gädda, abborre, mört, braxen och sik. Förekomst även av storöring, harr, ål och lake. Variationen på vatten är stor.

JORMVATTNETS FVO. Frostvikens pärla i Jämtlands nordvästra hörn, dit fisketuristerna söker sig i jakten på stor öring och röding. Här hittar du drömfisken bara några meter utanför bildörren.

LIDSJÖBERGS FVO. Detta har länge varit en portal för riktigt vildmarksfiske, och inom deras 9000 hektar vatten finns det mycket goda bestånd av röding, öring och harr.

LILLHÄRDALS FVO. Här kan du botanisera med fiskespöt i 30 sjöar, 30 tjärnar, större och mindre åar samt många små bäckar som lämpar sig för bäckmete. Sjö, ström, vinterfiske efter abborre, gädda, mört, braxen, röding, öring och lake.

LJUNGDALENS FVO. Här fiskas det både uppe på kalfjället, i strömmande vatten och skogsterräng på ett och samma fiskekort. Storöring, storröding och storharr är ett ganska vanligt sällskap för den flitige fiskaren.

LÅNGÅ FVO. Öring, röding, harr och sik kallas Långåfiskets fyra stora – the big four. Alla är ursprungliga och populära sportfiskar, här i hjärtat av Härjedalen. Även fina bestånd av abborre och gädda.

MESSLINGENS FVO. En hel fjällvärld med glittrande och fiskrika vatten omger Messlingen. Området yppar sig utmärkt för mete, spinnfiske eller flugfiske. Chansen att du drar upp en öring eller fjällröding till middag är stor.

NEDRE AMMERÅNS FVO. Hänförande natur med en stark vildmarkskaraktär. Huvudattraktionen är den vilda Ammerån med harr och öring i forsar, strömmar och höljor. I fiskeområdet finns också tjärnar med öring och röding samt tre sjöar och ett antal tjärnar med sik, gädda och abborre.

NEDRE LÅNGANS FVO. Den natursköna vildmarksälven Långan är ett eldorado för flugfiskaren, där det simmar riktigt grov harr och öring. Även fint abborre- och gäddfiske i området.

OCKESJÖN-KVITSLESTRÖMMARNAS FVO. Många har fångat sitt livs största öring just här. När allt stämmer är det här fiskedrömmar blir till verklighet, och det är aldrig långt till napp eftersom det även finns gott om harr.

 

Vad sägs om klassiskt tjärnfiske efter öring?

OTTSJÖ FVO. Här är det fint fiske hela året. Varierande sportfiske i fjäll- och vildmarksmiljö. Från mete i mindre åar och bäckar till fint flugfiske i strömmande vatten. Ottsjön bjuder på ett bra fiske från båt och fint röding- och öringfiske på isarna.

RÖRSTRÖMSÄLVENS FVO. Här väntar ett riktigt buffébord för fisketuristen. Sjöar med främst grov gädda och abborre men även sik, braxen, id, lake och mört. Hocksjöforsarna erbjuder också ett förträffligt flugfiske efter öring och harr.

RÖRVATTNET-SKOGSJÖ FVO. Detta är hjärtat av Hotagen i norra Jämtland och serverar ett dramatiskt landskap med ett högklassiskt och varierat utbud av fiskemöjligheter. Öring och röding dominerar.

STORSJÖ FVO. Runt fjällbyn Storsjö Kapell ligger ett av Jämtlands största fiskevårdsområden med nästan 50 000 hektar skog och storslagen vildmark. Fler än 50 sjöar och över 2 mil vilda strömmar med grov harr och långvandrande storöring. Även bra gäddfiske.

TÄNNÄS FVO. Här får du det bästa av två världar. Från de typiska fjällarterna, öring, röding och harr till sjöarnas abborre, sik och gädda. Det mest utmärkande för området är Härjedalens landskapsfisk, den storvuxna sjöharren.

VALSJÖNS FVO. Valsjöbyn är klassisk fiskemark, och är flitigt omskriven av bland andra författarna Hans Lidman och Gunnar Westrin. Öringfiske i världsklass, med stor variation av vatten.

ÅKERSJÖNS FVO. Detta är ett familjevänligt område i vacker fjällmiljö. Fiske efter öring och röding i både Åkersjön och bildsköna Åkerån, där det finns gott om spektakulära miljöer att både fiska och bada i.

ÅSARNA FVO. Ett familjevänligt område där det utlovas nappgaranti, med tanke på det rikliga utbudet av fiskevatten. Både fina strömmar, sjöar och tjärnar med öring, harr, abborre och gädda.

ÖVRE AMMERÅNS FVO. Den vilda Ammerån med tillhörande skogsvatten är ett oexploaterat paradis. Gott om harr och öring i strömmarna, och fisket efter gädda och abborre håller mycket hög klass.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Klart med svenskt landslag – kaptenen vädjar om stöd

Det står nu klart att Sverige kommer att ställa upp i ett historiskt flugfiske-VM för kvinnor. Nu går den utsedda kaptenen för landslaget ut och ber allmänheten om hjälp – både med att hitta deltagare och sponsorer. Flugfiske-VM för kvinnor kommer för första gången att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen,

Krutpaket från Västernorrland infriade Magnus drömmar

Det här är en gädda som vi inte kan stirra oss trötta på. 13,7 modiga kilon fördelade på 121 centimeter – i absolut toppkondition. Fångstmannen Magnus Tänglander fick sin dröm uppfylld den gångna helgen. Magnus Tänglander från Resele hade bestämt sig för att fånga en gädda över 10 kilo den här vintern. Han behövde bara

Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar

Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling. Bjeveröds Sportfiske i Skåne har nämligen meddelat att de går i graven efter tio år, på grund av att de inte kommer överens med markägaren. ”Det

Måndagsmys med havsexperterna i Team Isola

När januarivindarna piskar kusten så är det bättre att låta fiskeutrustningen vila och istället berika vardagen med annat. Här kommer ett tips från Kungsbacka Sportfiskeklubb, som bjuder in allmänheten till en föreläsning med två havsfiskeprofiler. Det är nämligen Markus Lundgren och Mattias Jonsson från havsfisketeamet Isola som ska bjuda på fiskeäventyr från när och fjärran

Så jagar Jonne igång de tröga januariborrarna

Januariabborrarna kan vara riktigt tröga, och för många är det en välbehövlig viloperiod då batterierna laddas inför våren. Men Jonne ”Jonka” Nylund vet hur man jagar igång de stora borrarna i kylan – och här nedan bjuder han Fiskejournalens läsare på massor av tips och trick! Jonne Nylund från Åland är 27 år gammal och fiskar

Räkna med att räknas – pimpelfiskare ska inventeras

Svenska pimpelfiskare som föredrar att vara ensamma bör kanske hålla sig inomhus framöver – åtminstone om du bor längs Västerbottenkusten. SLU Aqua ska nämligen göra en omfattande flyginventering av pimpelfiskare i norr – dock med ett gott syfte. Det handlar inte om en tillsynsoperation, utan snarare om en kartläggning. SLU Aqua vill helt enkelt skaffa sig

Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk

Fiskodlingen i Ströms Vattudal har genom åren blivit en följetong, där incidenterna avlöser varandra. Jordbruksverket har nu beslutat att all fisk måste slaktas, eftersom regnbåge har testats positivt för sjukdomen BKD. Fiskejournalen skrev senast om Vattudalens Fisk AB 2018 i samband med att tusentals regnbågar rymde från deras odling vid Äspnäs. Även under 2014 drabbades

Nysatsning i Nyköping – snart laxfiske mitt i stan

Snart ska det förhoppningsvis hugga lax mitt i Nyköping. Detta genom en satsning där Sportfiskarna är med och utvecklar fisket i Nyköpingsån. Sportfiskarna har satt sig i förarsätet tillsammans med Nyköping-Oxelösunds sportfiskare, och målsättningen är att skapa ett tätortsnära fiske i en fantastisk miljö. I Nyköpingsån finns det redan ett populärt fiske efter bland annat

Vildlax stympas i Vänern – fettfenor klipps bort

Nu kommer ett larm från Vänern som fått både sportfiskare och myndigheter att reagera hårt. Länsstyrelsen i Värmland och Västra Götaland har fått vetskap om att fettfenan klipps bort på vild lax som fångats i Vänern. Ett brott som kan leda till åtal. Det var Länsstyrelserna som under onsdagen gick ut till allmänheten, där de

Dataintrång mot iFiske – kontohavare bör byta lösenord

Fiskekortsportalen iFiske har drabbat av ett dataintrång – och nu uppmanar de alla anslutna kontoinnehavare att snarast byta sitt lösenord. iFiske är en sajt som många fiskevårdsområden och andra aktörer är anslutna till, och där kunder kan köpa fiskekort till de flesta av landets populära fiskevatten. Alla som registrerat ett användarkonto på tjänsten uppmanas att
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...