Stör är en fisk som få svenska sportfiskare drömt om men sällan fått chansen att fånga. Den är stor, otroligt stark och notoriskt svårkrokad. I Danmark finns den i flera konstgjorda vatten. Vi reste dit över dagen för att se vad vi tidigare gått miste om. " /> Drömfiske på störig agntjuv | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige nicander
Christian Mattsson, ägare till sportfiskebutiken Tajtlajn, med en stadig stör fångad i danska Poppelsjön.
Drömfiske på störig agntjuv

Stör är en fisk som få svenska sportfiskare drömt om men sällan fått chansen att fånga. Den är stor, otroligt stark och notoriskt svårkrokad. I Danmark finns den i flera konstgjorda vatten. Vi reste dit över dagen för att se vad vi tidigare gått miste om.

Bara fyrtio minuters bilväg från färjeläget i Helsingör ligger Poppelsjön. En damm som specialanpassats för sportfiske efter stör men som också rymmer guldregnbåge. Tillsammans med ett gäng kompetenta sportfiskare med sportfiskebutiken Tajtlajn i Kållered söder om Göteborg som gemensam nämnare fick jag chansen att testa störfiske för första gången i mitt liv. Vi lärde oss snabbt att de tre arter av stör som finns i Poppelsjön, belugastör, diamantstör och sibirisk stör, är lätta att locka till hugg men svåra att kroka. Sjön håller fiskar på över tjugo kilo men redan en fisk på 10 kilo är en riktigt tuff motståndare. Rätt sätt att fiska stören är med bottenmete med bitar av fet havsfisk som agn. Ett långt haspelspö med känslig topp och rejäl ryggrad är bästa utrustningen.

Guldregnbågen ska enligt uppgift vara en art som härstammar från USA och som odlas flitigt i Danmark. Den fisk fångas med samma metoder som vanlig regnbåge men har en trivseltemperatur som sträcker sig upp till 17 grader. I varmare vatten kan den vara svårtrugad.

Läs mer om Poppelsjön här

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta