Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Drömgädda på drömfiske

Det var en kanonfisketur och som grädde på moset blev det en riktigt drömgädda – hela 121 centimeter lång. Klart att Fredrik Johansson ser nöjd ut.
I anmälan till 100-klubben berättar Fredrik, som bor i Oskarshamn att han hade en kompis från Växjö på besök och att de drog ut på gäddfiske i skärgården. Dagen började bra med en sexkilos till Fredrik och en dryga kilot tyngre till kompisen.
Efter en liten paus påbörjade de fisket igen, nära en ö och då kom hugget med stort H. Först trodde Fredrik inte att gäddan var så stor, men sedan kom hon in och visade upp den enorma bredsidan. Det blev kross av personrekordet, första över tio och det med marginal. Hela 121 centimeter och 12,46 kilo.

Efter den drömfisken blev det ytterligare några mindre gäddor. Intressant är också Fredriks iakttagelse att den här dagen var det hel meningslöst med jerkfiske – alla gäddorna tog på spinn och den stora satte tänderna i en klassisk Bombervobbler.
Svenne Andersson

Fredrik Johansson hade kanonfiske och drog bland annat den här enorma gäddan på 121 centimeter.

Fredrik Johansson hade kanonfiske och drog bland annat den här enorma gäddan på 121 centimeter.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta