Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Drömöring från Arjeplog

Hallå, gubbar i Arjeplogs Allmänning. Kolla vilka öringar det finns i Arjeplogsströmmarna. Det finns rätt många flugfiskare som skulle vilja byta med Kennet Fredriksson.
Som ett magnifikt utropstecken i debatten om utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna kom det in en anmälan till Recordfisken. I slutet av juli fiskade Kennet Fredriksson från Uppsala i Skiltjaströmmen. För att inte skrämma fisken i det grunda vattnet inväntade han mörkret innan han påbörjade fisket och belönades nästa omgående med ett brutalt hugg mitt ute i strömfåran.
Det var en riktigt stor öring som tagit flugan och kampen blev dramatisk. Inte minst i slutfasen då öringen skulle landas. Stränderna är steniga och med bara 0,25 millimeter tafs fick Kennet ta det försiktigt.
Men det gick vägen med landningen och Kennet kunde förtjust konstatera att det var en riktig drömöring han fått upp. Vid en längd av 85 centimeter tyngde den vågen till 6,8 kilo.
Svenne Andersson

Tätprickig och skön – och värd mycket mera än de få kilowatt som ett kraftverk kan utvinna ur strömmarna.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta