Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Drömöring från Indalsälven

– Den fisken skulle jag ha upp, om jag så skulle stå där hela natten, berättar Erik Huss om den dramatiska kampen med storöringen i Indalsälven.
Erik, som bor i Östersund, hade gett sig av för ett spinnfiskepass nedanför Näverede kraftstation i Indalsälven. Han vet att det brukar samlas en hel del stora öringar där.
– Öringen högg på en ljusgrön, 40-grams Vickevobbler. Kampen blev mycket dramatisk eftersom jag varken hade håv eller huggkrok och kanterna är branta och steniga. Till slut lyckades jag ta mig ner till älven på några flata stenar, berättar Erik för Fiskejournalen.

Väl nere blev det ytterligare några nervpirrande minuter innan Erik vågade försöka sig på ett gälgrepp. Han förstod ju mycket väl att om öringen inte var tillräckligt trött kunde beröringen utlösa en sista panikrusning, som kunde knäcka 0,30-linan.
Men det gick vägen och Erik kunde mäta den vackra och välformade öringen till 85 centimeter och konstatera att den vägde 7490 gram.
Svenne Andersson

Fotnot:
Erik är i rakt nedstigande led släkt med den berömde Magnus Huss, vars misslyckade försök att leda om Indalsälven skapade Döda fallet. Om du inte läst Lars Molins fantasiska roman Vild-Hussen, så rusa genast iväg till biblioteket.

Erik Huss med den fina öringen som han bärgade med ett gälgrepp efter en hård kamp.

Erik Huss med den fina öringen som han bärgade med ett gälgrepp efter en hård kamp.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta