Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Drömöring i topp

Det blev en riktig drömöring som tog hem förstapriset vid Öringens dag i Skåne i helgen. Niclas Dahl från Malmö fångade en 3,5-kilos superblänkare.
Skånska kustfiskeklubbens traditionstyngda Öringens dag hade stora svårigheter att brottas med på grund av den långa och efterhängsna vintern. Det kalla vattnet har gjort att fisket inte riktigt kommit igång, varken på ost- eller västkusten.
På sydkusten var det emellertid bättre fart och det var där som Niclas Dahl svingade flugspöt så framgångsrikt att han kunde lura drömöringen. Den 3,5 kilo tunga fisken hade ett Fultonvärde på 1,35 och var alltså i riktig praktform. Alldeles i närheten fångades ett par andra fina öringar, men eftersom dom inte kunde mäta sig med vinnarfisken fick dom gå tillbaka. Även andra fiskare rapporterade att dom fångat och återutsatt fiskar som dom bedömde inte hade någon chans i tävling.
Mer info hittar man på Skånska kustfiskeklubbens hemsida.
Svenne Andersson

Niclas Dahl med en riktig drömöring som drog Fultonfaktorn ända till 1,35.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta