Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Drömpraktik bland miljonkarpar

Gymnasieeleven Andreas Arvidssson på Sportfiskaakademin har haft en drömpraktik i Japan. Här har han vistats bland färgglada koi-karpar, fiskar värda upp till en miljon.

Andreas har länge fascinerats av Japan och japansk kultur. När möjligheten att göra praktik på en koi-karpodling i Okayama dök upp, var det en chans han inte kunde missa.
– Jag är väldigt intresserad av fiskbiologi, så det passade mig perfekt, säger Andreas.
Koikarpen med dess olika färgmönster är näst intill heliga fiskar i Japan och kan betinga stora summor, om färgteckningen är rätt.

Läs mer HÄR

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta