Robin Hårdens andra stora gädda på en vecka. Denna var 123 cm lång.
Robin Hårdens andra stora gädda på en vecka. Denna var 123 cm lång.[/caption]Robin Hården från Älvdalen har fått två fina gäddor inom en vecka som han anmält till 100-klubben. Nu är han också automatiskt med i meterligan. " /> Dubbel 100-klubb för Robin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Dubbel 100-klubb för Robin

Robin Hårdens andra stora gädda på en vecka. Denna var 123 cm lång.


Robin Hårdens andra stora gädda på en vecka. Denna var 123 cm lång.

Robin Hården från Älvdalen har fått två fina gäddor inom en vecka som han anmält till 100-klubben. Nu är han också automatiskt med i meterligan.
Den 28 februari var Robin från Älvdalen, ute på isen i hemtrakten. Där fick han tunggung. Robin berättar:
– Jag satt och pimplade abborre när jag såg hur vippan på ismetespöt längst ut flög upp. Gäddan spottade betet, men ett nytt spö signalerade hugg, så jag rusade dit istället. Jag gjorde ett mothugg och kände att det var en stor fisk. Huvudet var så stort att det inte gick upp ur hålet, så min pappa borrade ett hål intill.
Till slut fick de upp gäddan som var 119 centimeter lång och vägde 11,6 kilo. Men det skulle bli ännu värre. För den 6 mars var Robin ute igen.
– Mitt personbästa rök efter sex dagar. Den här gången fick jag nämligen en 123 centimeter lång och 12,6 kilo tung gädda.
Stort grattis till Robin. Han är nu medlem i 100-klubben och deltar därmed automatiskt i Meterligan.
Gör som Mattias: anmäl dina gäddor till 100-klubben. Kravet är att de är över 100 centimeter, och att du anmäler fångsten senast två veckor efter fångsttillfället.

Nicka Hellenberg

 

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta