" /> Dubbel fisketur! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dubbel fisketur!

”Ett sådant fiske lär man aldrig få uppleva igen”, konstaterar Patrik Andersson när han anmäler en stor gädda och en stor gös till Recordfisken.
Patrik, som bor i Säter, var ute med en kompis på Dalälven i mitten av april. Kompisen körde med jigg, medan Patrik vertikalfiskade med fireball. Ingetdera var särskilt framgångsrikt – till att börja med.
”Efter tre fruktlösa stötar fick jag ett försiktigt hugg. Mothugg – tung fisk”, skriver Patrik och berättar att efter en dramatiskt fajt kunde han landa en drömgädda som gjorde mos av hans personbästa. Den vägde till hela 13,32 kg – men dagen var inte slut med det…
”Vi beslöt byta ställe till där Anders fick en mindre gös på morgon. Väl där så sänkte jag ner mot botten, lyfte, höll stilla någon sekunde och PANG – karatehugg!” Patrik trodde först att han fått ännu en stor gädda och blev naturligtvis ännu lyckligare när han upptäckte att det var en gös på 6,36 kg. Vilken fiskedag!
Svenne Andersson

Patrik Andersson med sina två drömfiskar – gädda på styvt 13 kilo och en gös som inte heller gick av för hackor.

Patrik Andersson med sina två drömfiskar – gädda på styvt 13 kilo och en gös som inte heller gick av för hackor.

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta