Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dubbelregistrerad gädda

Den här feta gäddmadamen är registrerad – inte bara i 100-klubben, utan också i märkningsprojektet Pikereg. Fredrik Dyssling heter mannen som drillade 122-centimetaren.
Fredrik berättar att han var ute i Stockholms norra skärgård med kompisen Patrik Söderström, som Fredrik mycket respektfullt benämner ”kungen av Värtan”.
”Vi hade varit ute dagen innan också och då nollade  jag. Så efter ytterligaren nästan en hel dags fiske utan fisk började funderingarna snurra i huvudet. Betesbyte och långsamt fiske, varför jag fiskade långsamt vet jag inte. Efter ett par kast känner jag att det biter på, drar till med ett mothugg och det är tvärnit.”
Det blev några hårda rusningar, men Fredrik tog fisken rätt hårt och efter en stund kunde den mätas till imponerande 122 centimeter. Innan den fick gå tillbaka fick den också ett märke vid ryggfenan som bevis på att den är registrerad i Pikereg.
Svenne Andersson

Fredrik Dyssling med den mäktiga, dubbelregistrerade gäddan.

Fredrik Dyssling med den mäktiga, dubbelregistrerade gäddan.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta