Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dubbelt aktuell

Nog är han i ropet alltid – storfiskaren Daniel Ström från Borlänge. Dels leder han omröstningen om Drömresan, dels är han på väg mot toppen i Meterligan!
Överraskande för många har Daniel rusat upp i en klar ledning i vår omröstning om vem som ska vinna Drömresan. Hans makalöst fina, förvildade regnbåge från Siljan har fått flera hundra att lägga sin röst på honom. Du hittar omröstningen HÄR.
Det var under jerkfiske efter gädda som Daniel, lite av en slump, krokade den stora regnbågen. Det är nämligen som gäddfiskare som Daniel varit mest framgångsrik. Så pass att han nu är en verkligen ”runner up” i Meterligan. När vi går in i tävlingens slutspurt håller Daniel på att knapra in försprånget till Steinar Unnestad och Niclas Andersson i täten.

Senaste godkända bidragen från Daniel Ström är två härliga gäddor från Dalälven, fångade en dag i mitten av september. Daniel hade tagit ledigt från jobbet för att förbereda sig väl för det stora hockeyderbyt mellan Leksand och Mora. Som uppvärmning inför matchen kopplade han av med lite gäddfiske och krokade en hel drös med storgäddor. Fyra av dem låg precis under metergränsen, men två klarade den med mycket god marginal, 110 och 114 centimeter.
Svenne Andersson

Daniel Ström från Borlänge - dubbelt aktuell i omröstningen om Drömresan och i Meterligan.

Daniel Ström från Borlänge - dubbelt aktuell i omröstningen om Drömresan och i Meterligan.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta