Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dubbla budskap från Eon

Eon vill delta i diskussioner om fiskvägar i Ångermanälven, men tycker inte att miljönyttan överstiger den ekonomiska förlusten. (Foto: Älvräddarna)

Sveriges Radio rapporterar att vattenkraftföretaget Eon gjort en helomvändning. Förut ville man inte delta i utredningen om fiskvägar i Nedre Ångermanälven – det vill man nu. Samtidigt deklarerar man att ”… vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan”.
Först ville inte Eon delta i utredningen om fiskvägar i Faxälven och Nedre Ångermanälven. Nu säger företagets informationschef Jonas Andrén att man ändrat inställning.
– Det beror på att vi inte är okänsliga för vår omvärld, vi har följt med i den debatt som har pågått under året gällande vattenkraft och biologisk mångfald, säger Jonas till Sveriges Radio.
För drygt ett år sedan avböjde Eon till att delta med formuleringen: ”Vi inte har för avsikt att ingå i arbetsgrupper med en agenda som syftar till en minskning av den storskaliga elproduktionen i Ångermanälvssystemet.”

Att Eon nu svängt och vill delta i utredningen innebär inte per automatik att de vill bygga fiskvägar. Jonas Andrén summerar företagets ståndpunkt för SR såhär:
– Värdet av den förnybara elproduktionen som kommer från storskalig vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan som man kan åstadkomma med till exempel fiskevägar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ger sin syn på Eon:s till synes kluvna budskap.
– Jonas Andréns tvärsäkra uttalande om samhällsekonomisk nytta avslöjar inte bara det falska engagemanget som Eon nu försöker visa upp som ett ”ansvarstagande” om biologisk mångfald. Det visar också hur okunniga Eon och dess representanter är när det gäller moderna sätt att se på ekosystem och vad de betyder för en hållbar utveckling, säger Christer Borg.
Här hittar du fler notiser om vattenkraft.
Vill du fördjupa dig i ”kostnaderna för förlusten av biologisk mångfald”? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
53 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta