Dubbla kustlaxar på fluga!

En vacker laxhanne på väg mot lek. Efter den stentuffa fighten släpptes fisken fri. Foto: Tobias Mattsson

Den duktige flugfiskaren Tobias Mattsson har i flera år riktat sitt höstfiske efter lax på västkusten. Ett omöjligt uppdrag kan tyckas, men skam den som ger sig och i lördags kom belöningen. På säsongens sista dag lyckades han landa två fina laxar, varav den största vägde en bit över fem kilo.

Laxar som patrullerar längs västkusten på väg upp mot sina strömmande lekvatten är sällan på hugget. Annat lockar mer än mat och endast sporadiska laxar fångas. Därför kan det tyckas märkligt att Tobias varje sensommar valt att rikta omkring 10-15 pass efter dessa svårtrugade fiskar.

Det blev mycket ”trial and error” i början…

– Det började med att jag riktade spinnfiske efter lax 2011. Det tog fjorton försök innan den första fisken kunde landas, en hona på 92 centimeter. Året efter började jag flugfiska och 2013 ville jag försöka fånga en kustlax på fluga. Det blev mycket ”trial and error” i början, men så småningom kom huggen lite tätare och varje säsong lyckades jag kroka minst en fisk. Jag väljer stora och färgrika flugor som retar laxen. Det har fungerat bäst för mig och huggen blir ofta rätt dramatiska, berättar han.

Så blev det även i lördags, och den största av de två laxarna – som vägde över fem kilo – bjöd på en riktig holmgång.

”Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till!”

– Den var urstark! Direkt efter hugget hoppade den nog en och en halv meter innan den stack den iväg i en 60 meter lång rusning. Jag fick verkligen pressa och klickade upp två steg till på bromsen för att få stopp på fisken. När det lyckades så vände den blixtsnabbt och gav sig in mot mig i istället. Det var omöjligt att hinna veva in i samma tempo så jag handdrog linan så fort jag kunde för att hålla den spänd. Sen stack fisken vänster och drog på ett saltomortalhopp till! Jag var smått förvirrad när min fluglina fortfarande pekade rakt ut. Efter en stunds dragkamp med ett gäng kortare rusningar kunde den till slut landas, berättar Tobias.

Att han plötsligt lyckades fånga två laxar på samma pass har han svårt att förklara. Men Tobias tror att vädret kan ha spelat en viktig roll.

– I år har det varit kallare i vattnet vilket säkert kan ha bidragit. Det är alltid svårt att veta varför huggen kommer och  just nu gläder jag mig bara. Havsöringen kallas ju ibland för ”de tusen kastens fisk”. I så fall borde kustlaxen vara ”de tiotusen kastens fisk, skrattar han.

Den mindre av de två laxarna var även den en utmärkt sportfisk. Foto: Tobias Mattsson

Vi säger stort grattis till den osannolika bedriften! Och till det stora tålamodet!

Vill du veta mer om Tobias flugfiske? I så fall kan vi rekommendera vårens tekniknotis om havsöring på västkusten. Kanske kan det i framtiden även bli lite tips om hans fiske efter kustlax? Efter lördagens dubbla triumfer lär intresset vara stort!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...