Dumpningsförbud på gång

Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann

Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann

Ett europeiskt förbud mot dumpning av fisk – det var vad EU-kommissionen diskuterade under ett möte i veckan.
Vi måste få stopp på den här dumheten att fisk slängs överbord, säger fiskeminister Eskil Erlandsson (C) till Dagens Nyheter.
Över en miljon ton fisk dumpas årligen i Nordostatlanten, men EU:s gemensamma fiskepolitik ska förändras från och med 2013. Debatten kring dumpning har varit intensiv, och Fiskejournalen har tidigare rapporterat om Fish Fight-kampanjen, som samlat in över 650.000 namnunderskrifter. Kampanjens krav är att EU förbjuder dumpning av fisk.
Den grekiska EU-kommissionären Maria Damanaki verkar ha tagit intryck av opinionen, och driver nu på för ett europeiskt dumpningsförbud.
– Hittills har vi försökt tackla utkasten med tekniska åtgärder, sade hon i ett anförande under mötet. Men låt oss vara ärliga, om vi fortsätter med det här är det som att behandla en allvarlig sjukdom med Aspirin.

Vägen framåt
Två olika förslag diskuterades under mötet, varav båda syftar till att eliminera dumpning av oönskad fångst. Det ena går ut på att fartygen bara får fiska under en tilldelad tidsperiod, och allt som fångas måste tas i land.
Det andra förslaget innebär att dagens fångstkvotsystem utökas med en kvot för bifångster. Den linjen stöds av Eskil Erlandsson, svensk fiskeminister.
– Jag tycker att man ska införa landningskvoter. Det är det mest rättvisa, säger han till DN.
Hugh Fearnley Whittingstall, frontfigur för Fish Fight-kampanjen, hoppas att mötet utgör ett steg mot en mer hållbar fiskepolitik.
– Maria Damanaki har gjort ett modigt drag, men det här är bara början på debatten, säger han till tidningen the Guardian.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...