Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det görs stora insatser för att komma åt tjuvfiske efter lax i Norge. Foto: Statens naturuppsyn
Dykare avslöjade tjuvfiskare – 60 kilo lax i nätet

Norska tillsynsmän är beredd att gå långt för att skydda laxen och komma åt tjuvfiskare. Nyligen kallade de in dykare för att kunna avslöja ett olagligt laxfiske, där fisken fick hämtas upp från botten av en fjord.

Fiskejournalen har tidigare berättat att det rapporterats fler fall av tjuvfiske i Sverige denna sommar, vilket tros hänga samman med att fler fiskat under pandemin. Även från Norge har antalet beslag ökat den här säsongen, bland annat har 70 anmälningar om otillåtet laxfiske kommit in till Statens naturuppsyn.
Vi kan inte låta bli att berätta om det mest uppmärksammade fallet, där tillsynsmän och polisen avslöjade personer som fiskade med drivgarn utanför Hitra och Fröya. Gärningsmännen dumpade fångsten överbord, men med hjälp av dykare från Kustvakten så hittade de 60 kilo lax på fjordens botten.

Totalt har myndigheterna beslagtagit 13 kilometer olagliga nät i år.

– Trondheimsfjorden är världens viktigaste laxfjord, och laxen utanför Hitra och Fröya är på väg in i olika älvar och längs kusten för att leka. Några av dessa ska in i vattendrag med lite lax, och fiske som vi inte har kontroll på hotar bestånden i dessa älvar, säger Yngve Svarte på Miljödirektoratet på deras hemsida.
Det kan även noteras att straffskalan för grovt brott mot laxlagen har vidgats från två till fem åra fängelse.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta