Annons
Dykare avslöjade tjuvfiskare – 60 kilo lax i nätet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det görs stora insatser för att komma åt tjuvfiske efter lax i Norge. Foto: Statens naturuppsyn
Dykare avslöjade tjuvfiskare – 60 kilo lax i nätet

Norska tillsynsmän är beredd att gå långt för att skydda laxen och komma åt tjuvfiskare. Nyligen kallade de in dykare för att kunna avslöja ett olagligt laxfiske, där fisken fick hämtas upp från botten av en fjord.

Fiskejournalen har tidigare berättat att det rapporterats fler fall av tjuvfiske i Sverige denna sommar, vilket tros hänga samman med att fler fiskat under pandemin. Även från Norge har antalet beslag ökat den här säsongen, bland annat har 70 anmälningar om otillåtet laxfiske kommit in till Statens naturuppsyn.
Vi kan inte låta bli att berätta om det mest uppmärksammade fallet, där tillsynsmän och polisen avslöjade personer som fiskade med drivgarn utanför Hitra och Fröya. Gärningsmännen dumpade fångsten överbord, men med hjälp av dykare från Kustvakten så hittade de 60 kilo lax på fjordens botten.

Totalt har myndigheterna beslagtagit 13 kilometer olagliga nät i år.

– Trondheimsfjorden är världens viktigaste laxfjord, och laxen utanför Hitra och Fröya är på väg in i olika älvar och längs kusten för att leka. Några av dessa ska in i vattendrag med lite lax, och fiske som vi inte har kontroll på hotar bestånden i dessa älvar, säger Yngve Svarte på Miljödirektoratet på deras hemsida.
Det kan även noteras att straffskalan för grovt brott mot laxlagen har vidgats från två till fem åra fängelse.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta