Vid flera områden längs den svenska kusten pågår det insatser för att skydda fiskbestånden, bland annat genom nätförbud. Men tyvärr finns det nät som aldrig slutar fiska. " /> Dykare hittade mängder av spökgarn med död fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
En fisk fastar i spökredskapet. Fisken dör och lockar till sig andra fiskar och djur som också dör. En ond cirkel.
Dykare hittade mängder av spökgarn med död fisk

Vid flera områden längs den svenska kusten pågår det insatser för att skydda fiskbestånden, bland annat genom nätförbud. Men tyvärr finns det nät som aldrig slutar fiska.

Så kallade spöknät är ingen ny företeelse, utan tvärtom kommer det med jämna mellanrum rapporter om nya upptäckter. Den här gången var det dykare som gjorde en sorglig upptäckt i svenska farvatten.

Det var när dykare från projektet Havsresan kom till Helsingborg som det hela ägde rum. Havsresan är ett återkommande projekt där många dykare och forskare samlas på ett ställe och kartlägger livet under ytan, finansierade av kommuner, myndigheter och organisationer.

Dykarna hittade mängder av spökgarn, speciellt kring två båtvrak på Öresunds botten. Lager på lager av borttappade nät har fastnat på vraken och blivit en dödsfälla för fiskar, fåglar, sälar och tumlare, berättade dykarna för SVT.

– Det är fruktansvärt att se alla dessa döda och halvdöda djur. Det är ett oerhört lidande. Garvade dykare grät när de kom upp på land igen, säger Jonny Magnusson, mångårig dykare vid sportdykarklubben Delfinen i Helsingborg, till SVT.

Se deras film på spöknäten här!

Läs om nya fiskregler nedan:

Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta