[/caption] " /> Dykare och robotar dokumenterar svenska hav | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Dykare och robotar dokumenterar svenska hav

Den randiga sjökocken är ganska vanlig längs västkusten, även om inte så många sett den. (Foto: Carlos Miguell/Oceana)

Miljöorganisationen Oceana har med hjälp av både dykare och undervattensrobotar dokumenterat områden runt Marstrand, Öresund och Hanöbukten. Målet i det långa loppet är att nå ett hållbart fiske
Oceana är världens största havsmiljöorganisation och det är tredje året i rad som organisationen besöker Sveriges kuster. Syftet med Oceanas undersökningar är att hjälpa länsstyrelsen att skaffa mer kunskap om vad som finns för arter längs våra kuster.
Främst har Oceana besökt Natura 2000-områden. Detta för att förhoppningsvis kunna utöka det marina skyddet och få stopp på den bottentrålning som fortfarande är tillåten inom många skyddade områden.

I år låg fokus på grundare områden än tidigare. Bland annat stötte de på en av våra mest färggranna fiskarter, den randiga sjökocken. I Sverige finns även fläckig sjökock och nätmönstrad sjökock, varav den sistnämnda upptäcktes i Sverige så sent som 2010. Havet är fortfarande en tämligen outforskad plats med många organismer som vi vet väldigt lite om och Oceanas dokumentation är därför viktig.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta