Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Dykare i Jämtland har sett många stora fiskar i höst, bland annat denna brunöring på runt 7–8 kilo. Foto: Länsstyrelsen Jämtland
Dyker bland öringar: "Jäklar vad stor den var"

Hösten kan bjuda på fantastiska skådespel för den som rör sig längs svenska vattendrag. Vi rekommenderar er att spana in lite ögongodis från Jämtland, där några dykare fått chansen att ”dansa” med storöringar under ytan.

Under fredagen rapporterade Fiskejournalen om de dystra rapporterna från Ljungan, där det synts till många sjuka öringar. Dessbättre verkar det se betydligt bättre ut på andra håll, exempelvis i Jämtland där personal från Länsstyrelsen dykinventerat flera vattendrag.
– Vi har sett en och annan svampig hane, men det är inte oroväckande, utan mindre än genomsnittet, berättar Anders Rydeborg på Länsstyrelsen i Jämtland.

Han och några kollegor har haft förmånen att dyka bland öringar, många mellan 4–8 kilo, under flera månaders tid, och vi rekommenderar er läsare att spana in videoklippen som de lagt ut på Länsstyrelsen Facebook-sida. I ett av klippen från 17 september kommer de exempelvis nära en brunöring på runt 7–8 kilo, där de konstaterar att ”jäklar vad stor den var”.
Den hittar filmen och andra klipp hittar ni här! 

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta