Annons
Dyker bland öringar: "Jäklar vad stor den var" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Dykare i Jämtland har sett många stora fiskar i höst, bland annat denna brunöring på runt 7–8 kilo. Foto: Länsstyrelsen Jämtland
Dyker bland öringar: "Jäklar vad stor den var"

Hösten kan bjuda på fantastiska skådespel för den som rör sig längs svenska vattendrag. Vi rekommenderar er att spana in lite ögongodis från Jämtland, där några dykare fått chansen att ”dansa” med storöringar under ytan.

Under fredagen rapporterade Fiskejournalen om de dystra rapporterna från Ljungan, där det synts till många sjuka öringar. Dessbättre verkar det se betydligt bättre ut på andra håll, exempelvis i Jämtland där personal från Länsstyrelsen dykinventerat flera vattendrag.
– Vi har sett en och annan svampig hane, men det är inte oroväckande, utan mindre än genomsnittet, berättar Anders Rydeborg på Länsstyrelsen i Jämtland.

Han och några kollegor har haft förmånen att dyka bland öringar, många mellan 4–8 kilo, under flera månaders tid, och vi rekommenderar er läsare att spana in videoklippen som de lagt ut på Länsstyrelsen Facebook-sida. I ett av klippen från 17 september kommer de exempelvis nära en brunöring på runt 7–8 kilo, där de konstaterar att ”jäklar vad stor den var”.
Den hittar filmen och andra klipp hittar ni här! 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta