Hur bör jag hantera drömgäddan när den huggit på kroken? Hur lyfter jag den, hur krokar jag av den – och vad bör jag tänka på vid återutsättning? Det och mycket annat får du svar på i denna pedagogiska film. " /> Dynamisk dansk film visar hur gäddan ska skyddas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Blekinges gäddor ska skyddas redan från 1 december, anser Sportfiskarna. Foto: Ur filmen "Pike – protect them right".
Dynamisk dansk film visar hur gäddan ska skyddas

Hur bör jag hantera drömgäddan när den huggit på kroken? Hur lyfter jag den, hur krokar jag av den – och vad bör jag tänka på vid återutsättning? Det och mycket annat får du svar på i denna pedagogiska film.

Danmarks sportfiskare är måna om sina gäddor. Men kunskapen om hur bestånden ska skyddas och växa kan alltid blir bättre. Liksom i Sverige är gäddorna utsatta för både skarv, säl, men även yrkesfiske och försurningspåverkade vatten, förutom traditionellt sportfiske förstås.

I samband med EU-projektet CATCH i Danmark, så har fiskeprofilen Gordon P. Henriksen (Fishing Zealand) och projektledaren Niels Lagergaard Pedersen släppt en film. Den både berättar kort om projektet för att skydda Danmark gäddor, och framför allt visar den vad alla sportfiskare bör kunna kring hanteringen av gäddor. Gälgreppet, mätutrustning och andra verktyg som gör återutsättningen smidigare. Filmen är inspelade i södra Danmarks bräcka vattet, och titeln är kort och gott ”Pike – protect them right.”

Tack för den lektionen Gordon, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta