Först fångar man ålyngel längs Englands kust och tranporterar dem till Linköping för att sätta ut dem i Stångån. Sedan blir de köttfärs i turbinerna. " /> Dyr ålfärs i LInköping | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Detta är tyvärr ingen ovanlig syn vid våra kraftverk i de tider då ålen ska vandra ut till havet. Foto: Ingemar Alenäs
Dyr ålfärs i LInköping

Först fångar man ålyngel längs Englands kust och tranporterar dem till Linköping för att sätta ut dem i Stångån. Sedan blir de köttfärs i turbinerna.
Nu ifrågasätts sundheten i detta system som skapades i en tid då vattenkraftverkens ”betalning” för förstörda vandringsvägar var kompensationsutsättning av fisk. Ålen vandrar från Sargassohavet till våra svenska sjöar för att äta upp sig och bli stora och feta, innan de ska tillbaka till Sargassohavet för att leka. Men endast några få procent klarar sig förbi vattenkraftverken till havet levande.

Endast några få procent av ålarna klarar sig förbi vattenkraftverken till havet levande.

Man räknar med cirka 70 procents dödlighet vid varje kraftverk. I fallet i Linköping ska de passera sex kraftverk innan de når Östersjön, vilket innebär att cirka en procent når havet oskadda. Följaktligen når väldigt få sina lekområden och ålen idag starkt hotad.
Meningen med att lägga pengar på dyra och krångliga utsättningar, när man inte gör något åt grundproblemen, det vill säga att man ordnar fiskvägar för ålen, kan starkt ifrågasättas. Nu börjar också fiskevårdsföreningar och allmänhet att reagera på denna kortsiktiga lösning.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta