Först fångar man ålyngel längs Englands kust och tranporterar dem till Linköping för att sätta ut dem i Stångån. Sedan blir de köttfärs i turbinerna. " /> Dyr ålfärs i LInköping | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Detta är tyvärr ingen ovanlig syn vid våra kraftverk i de tider då ålen ska vandra ut till havet. Foto: Ingemar Alenäs
Dyr ålfärs i LInköping

Först fångar man ålyngel längs Englands kust och tranporterar dem till Linköping för att sätta ut dem i Stångån. Sedan blir de köttfärs i turbinerna.
Nu ifrågasätts sundheten i detta system som skapades i en tid då vattenkraftverkens ”betalning” för förstörda vandringsvägar var kompensationsutsättning av fisk. Ålen vandrar från Sargassohavet till våra svenska sjöar för att äta upp sig och bli stora och feta, innan de ska tillbaka till Sargassohavet för att leka. Men endast några få procent klarar sig förbi vattenkraftverken till havet levande.

Endast några få procent av ålarna klarar sig förbi vattenkraftverken till havet levande.

Man räknar med cirka 70 procents dödlighet vid varje kraftverk. I fallet i Linköping ska de passera sex kraftverk innan de når Östersjön, vilket innebär att cirka en procent når havet oskadda. Följaktligen når väldigt få sina lekområden och ålen idag starkt hotad.
Meningen med att lägga pengar på dyra och krångliga utsättningar, när man inte gör något åt grundproblemen, det vill säga att man ordnar fiskvägar för ålen, kan starkt ifrågasättas. Nu börjar också fiskevårdsföreningar och allmänhet att reagera på denna kortsiktiga lösning.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta