Dystert för torskbestånden – mer hoppfullt för andra arter

Fiskkvoter i Östersjön

– Utvecklingen för torsken i Östersjön är oroande. Tillväxten har minskat och fångsterna består allt mer av mindre storlekar, säger Max Cardinale, expert vid SLU:s havsfiskelaboratorium, och svensk representant i Internationella havsforskningsrådets rådgivande kommitté. (Foto: Jim Champion/Creative common 3.0)

Internationella havsforskningsrådet rekommenderar sänkta fångstkvoter för torsk och skarpsill i Östersjön under 2014. Däremot anser man att laxfisket kan ökas något. Beslut fattas av EU:s ministerråd senare i år.
Internationella havsforskningsrådet (Ices) rådgivande kommitté har nu meddelat sina råd för hållbara fiskekvoter i Östersjön under 2014. Havsforskarna menar att fisket på torsk i västra Östersjön är mer omfattande än vad som är långsiktigt hållbart och att det därför bör begränsas ytterligare. Torsken i östra Östersjön (öster om Bornholm) visar på en positiv trend, men från en betydligt lägre nivå än vad man tidigare trott.
– Det finns dock stora osäkerheter i årets beståndsuppskattning, menar Joakim Hjelm från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), en av de havsforskare som deltagit i uppskattningen av storleken på det östra torskbeståndet.
Andra fiskbestånd i Östersjön är stabila eller visar på en positiv utveckling. Här kan nämnas sill i centrala Östersjön, men även strömming i Bottenhavet och Bottenviken. Fisketrycket på skarpsill är dock för högt och därför bör detta fiske minskas något till nästa år. Ices föreslår också en höjd fångstkvot för lax i Östersjön, och rådet är 78 000 laxar för 2014.

Om Ices:
Råden från Ices är årligen återkommande och är ett centralt underlag för de beslut om fiskekvoter som EU:s ministerråd fattar i slutet av året. Experter från SLU:s institution för akvatiska resurser deltar i detta arbete på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Forskarnas råd gäller i första hand torsk, skarpsill, sill/strömming, rödspotta, piggvar, slätvar, skrubba och lax. Ices råd presenteras i sin helhet på Ices hemsida, www.ices.dk, under rubriken ”Advice”. 


Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...