[/caption] " /> Dystert laxår i Norge | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dystert laxår i Norge

Norges bästa laxälv Gaula har haft en mycket svag säsong i år.

Laxfisket i Norge har så här långt haft en mycket svag säsong. Fångsterna är en bra bit under fjolårets siffror, med få undantag.
Med en månad kvar av säsongen talar för att laxfångsterna mer än halveras i många norska älvar jämfört med fjolåret. Fångstutvecklingen är likartad över hela landet. Det är ett svagt storlaxår över lag och uppstigningen av mellanlax är mediokert. Grilsen är inte i toppform och många till antal i viktklasserna under ett kilo i år, vilket tyder på knappa förhållanden på laxens uppväxtplatser ute i Atlanten. Norska myndigheter stoppar därför nu kustfisket med kilnoter och i älvarna införs tvång på att återutsätta fisken, samt förbud mot att döda laxhonor. I vissa älvar kortas säsongen ned. Det hårda trycket från laxodlingsindustrin gör det än svårare för vildlaxen i de naturliga variationer som ett laxbestånd uppvisar över tid.

Statistik fram till nu
I Gaula har, fram till nu, cirka 10 ton lax fångats, jämfört med 37,5 ton totalt 2012. I Orkla ligger årets fångst på 7,5 ton, 2012 bokfördes en totalfångst på 21,8 ton. Stjördalselva har för närvarande 2,8 ton inrapporterat jämfört med totalfångsten 9 ton 2012.
Hans Schibli

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta