Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Palle
Edwin tog fin ågädda

Edwin Franzén från Fritsla fixade första tredjedelen av sin Grand Slam genom att jerkfiska upp denna tjusiga ågädda. Fångsten ägde rum när han fiskade  ensam utanför sommarstugeknuten i Häggån.
Gäddan som högg framför fötterna på Edwin visade sig väga 8,5 kilo, förevigades och återutsattes en stund senare efter att en kompis ryckt ut för att plåta och hjälpa till med vägningen. 
Edwin har i sin anmälan bifogat många fina bilder på när fisken återutsätts snyggt – något som inte alla predatorfiskare tycks ha koll på. Att returnera sin fisk efter fångsten är ett krav i Grand Slam Cup och då betyder det inte bara att man kastar ut sin fisk i sjön igen. Det har dykt upp anmälningar som känns mycket tvivelaktiga att godkänna, där fiskarna hänger i huggkrokar eller är täckta av jord och grenar. Ska man återutsätta sin fångst bör man också handskas varsamt med den uppe på land precis som Edwin har gjort att döma av alla snajsiga bilder.
Stort grattis till din snygga ågädda – steg ett av tre mot målet.
Palle Sköldblom

Edwin med gäddan, som varsamt returnerades efter fotosessionen.

Edwin med gäddan, som varsamt returnerades efter fotosessionen.
Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta