Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Senast i helgen hittades slaktrester efter tre av Girjas renar. Foto: Anders Lundin
Efter fiskedomen – Girjas drabbat av flera tjuvjakter

Efter Högsta Domstolens besked att Girjas sameby får rätten att förvalta fisket och jakten inom samebyns område så har det flera gånger förekommit tjuvjakt på deras renar.

Senast i helgen hittades slaktrester efter tre renar i trakterna byn Äijävaara i Gällivare kommun. Gärningsmännen hade skurit ut några stekar ur kropparna, och sedan dumpat två av renarna i ett vattendrag, och den tredje i ett skogsparti.
Samebyns ordförande Matti Blind-Berg sade efter en liknande händelse i februari att han befarade att det hade att göra med Girjasdomen. Även om det inte finns några konkreta bevis för just det så kräver han att polisen sätter in alla resurser.
– Denna gång får det vara nog, nu räcker det, säger han till Sameradion.

Polisen säger i en kommentar att det brukar vara svårt att lösa sådana här fall, och att de vädjar om tips från allmänheten.

Girjas Sameby har i sin tur blivit anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, efter sitt beslut att bara sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten, men det har inte lett till någon granskning från DO.
Hör inslaget här i Sameradion.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta