Annons
Efter fiskedomen – Girjas drabbat av flera tjuvjakter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Senast i helgen hittades slaktrester efter tre av Girjas renar. Foto: Anders Lundin
Efter fiskedomen – Girjas drabbat av flera tjuvjakter

Efter Högsta Domstolens besked att Girjas sameby får rätten att förvalta fisket och jakten inom samebyns område så har det flera gånger förekommit tjuvjakt på deras renar.

Senast i helgen hittades slaktrester efter tre renar i trakterna byn Äijävaara i Gällivare kommun. Gärningsmännen hade skurit ut några stekar ur kropparna, och sedan dumpat två av renarna i ett vattendrag, och den tredje i ett skogsparti.
Samebyns ordförande Matti Blind-Berg sade efter en liknande händelse i februari att han befarade att det hade att göra med Girjasdomen. Även om det inte finns några konkreta bevis för just det så kräver han att polisen sätter in alla resurser.
– Denna gång får det vara nog, nu räcker det, säger han till Sameradion.

Polisen säger i en kommentar att det brukar vara svårt att lösa sådana här fall, och att de vädjar om tips från allmänheten.

Girjas Sameby har i sin tur blivit anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, efter sitt beslut att bara sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten, men det har inte lett till någon granskning från DO.
Hör inslaget här i Sameradion.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta