Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av

Skarven orsakar motsättningar längs svenska ostkusten, och ett av de områden där konflikten varit som störst är Trosa kommun. Nyligen kom dock beskedet att det trots allt får skjutas 200 skarvar.

Skarvfrågan i Trosa har varit en följetong med många olika turer, och sportfiskare och andra boende som velat skjuta bort skarven har haft kommunen på sin sida. 2018 fick exempelvis kommunen nej på sin begäran om skyddsjakt, efter att ornitologer lämnat in ett överklagande till kammarrätten.

Skarvarna har under flera år setts som en sanitär olägenhet som förpestar tillvaron i Trosa hamn, förutom att det påverkar fisket negativt. Nu bedömer även Länsstyrelsen att det inte finns någon annan lösning på problemet än att tillåta skyddsjakt på skarven. 
De tillåter därför skyddsjakt på 200 skarvar på två fastigheter inom kommunen, och jakten får bedrivas mellan 1 augusti och 31 mars årligen fram till 2022.

Även i Älvkarleby har Länsstyrelsen i Uppsala län beslutat att 50 skarvar får skjutas genom skyddsjakt, eftersom den anses göra skada på fiskenäringen.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta