Annons
Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Trosa får pressas ned. Foto: Gettyimages
Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av

Skarven orsakar motsättningar längs svenska ostkusten, och ett av de områden där konflikten varit som störst är Trosa kommun. Nyligen kom dock beskedet att det trots allt får skjutas 200 skarvar.

Skarvfrågan i Trosa har varit en följetong med många olika turer, och sportfiskare och andra boende som velat skjuta bort skarven har haft kommunen på sin sida. 2018 fick exempelvis kommunen nej på sin begäran om skyddsjakt, efter att ornitologer lämnat in ett överklagande till kammarrätten.

Skarvarna har under flera år setts som en sanitär olägenhet som förpestar tillvaron i Trosa hamn, förutom att det påverkar fisket negativt. Nu bedömer även Länsstyrelsen att det inte finns någon annan lösning på problemet än att tillåta skyddsjakt på skarven. 
De tillåter därför skyddsjakt på 200 skarvar på två fastigheter inom kommunen, och jakten får bedrivas mellan 1 augusti och 31 mars årligen fram till 2022.

Även i Älvkarleby har Länsstyrelsen i Uppsala län beslutat att 50 skarvar får skjutas genom skyddsjakt, eftersom den anses göra skada på fiskenäringen.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Lundin
Martina Sjöstedt med gädda nummer 201 denna säsong. Foto: Privat
Över 200 gäddor denna säsong – så lyckas Martina

Martina Sjöstedt åker land och rike runt i jakten på favoritfisken – gädda. Nu har vintern kommit till norra Sverige, men i södra landsdelarna pågår säsongen ett tag till – och Martina kan knepen för att lura höstgäddorna.

Hittills har hon landat över 200 gäddor denna säsong, och det kommer garanterat att bli ytterligare några fler innan hon ställer undan spöt för säsongen.
– Det har varit en rolig och lärorik säsong. Många fiskar i båten och flera spännande möten med andra likasinnade personer. Jag har lärt mig mycket och jag har lagt mycket tid på fisket och på att läsa av vatten och leta mig fram på nya ställen, berättar Martina.

Hon tillhör sportfiskarna som är beredd att lägga mycket tid på att maximera sina chanser.
– En del vatten jag fiskat på har inte ens haft en djupkarta, så det har jag fått ritat själv med mitt ekolod. Då är det extra roligt att lyckas när man vet att man gjort jobbet själv!
Hennes största fisk denna säsong lyckades hon kroka i mitten av oktober, på ett spontanpass innan jobbet mitt i blåsvädret.
– Det var min 201:a gädda denna säsong, en fin dam på 105 centimeter och 7,8 kilo. Inget personligt rekord, men en otroligt fin fisk!

Här kommer Martinas tips för ett bra gäddfiske på senhösten:
1)
Leta reda på betesfisken, där maten finns där finns gäddan.
2) Stick ut, välj ett bete som hörs och syns. Skrikiga färger och rassel har fungerat för mig!
3) Fiska långsamt, många och långa vevstopp! Gäddan hugger oftast i vevstoppet. Blya med lätta vikter och låt betet sjunka långsamt.
4) Håll dig varm, du vill inte avbryta ditt fiskepass för att du fryser.
5) Ha roligt! Dela gärna upplevelsen med en fiskekompis. Delad glädje är dubbel glädje!

Du kanske även gillar detta