Annons
Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Trosa får pressas ned. Foto: Gettyimages
Efter flera års kamp – nu får skarven skjutas av

Skarven orsakar motsättningar längs svenska ostkusten, och ett av de områden där konflikten varit som störst är Trosa kommun. Nyligen kom dock beskedet att det trots allt får skjutas 200 skarvar.

Skarvfrågan i Trosa har varit en följetong med många olika turer, och sportfiskare och andra boende som velat skjuta bort skarven har haft kommunen på sin sida. 2018 fick exempelvis kommunen nej på sin begäran om skyddsjakt, efter att ornitologer lämnat in ett överklagande till kammarrätten.

Skarvarna har under flera år setts som en sanitär olägenhet som förpestar tillvaron i Trosa hamn, förutom att det påverkar fisket negativt. Nu bedömer även Länsstyrelsen att det inte finns någon annan lösning på problemet än att tillåta skyddsjakt på skarven. 
De tillåter därför skyddsjakt på 200 skarvar på två fastigheter inom kommunen, och jakten får bedrivas mellan 1 augusti och 31 mars årligen fram till 2022.

Även i Älvkarleby har Länsstyrelsen i Uppsala län beslutat att 50 skarvar får skjutas genom skyddsjakt, eftersom den anses göra skada på fiskenäringen.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta