Efterlysning av sportfiskare till tonfiskprojekt

Tonfisk utanför Måseskär i september 2016. För att bättre förstå varför tonfiskarna har återkommit till den svenska och danska kusten ska nu 40 individer infångas och märkas med elektroniska sändare. Foto: Richard Waje

Har du erfarenhet av storviltsfiske och drömmer om att fånga en tonfisk på ”hemmaplan”? I så fall är du välkommen att kontakta forskaren Brian MacKenzie, som nu planerar hur tonfiskar på danskt vatten ska infångas och märkas.

Vi har tidigare skrivit om det unika tonfiskprojekt som snart drar igång, i vilket forskare från Sverige och Danmark samarbetar för att få kunskap om de blåfenade tonfiskar som emellanåt besöker våra vatten.
Tonfiskarna ska infångas med spö och därefter märkas med avancerade sändare som kommer ge information om fiskarnas rörelser. Sverige representeras av Statens lantbruksuniversitet och Danmark av DTU Aqua. Länderna har fått 20 märktaggar var och tillståndet att fånga fiskarna gäller för 2017. Märktaggarna kommer att fästas av experter med erfarenhet av liknande projekt i Medelhavet. Kostnaderna för märkningsexperternas arbete täcks av WWF i Nederländerna.

Nu är planerna i gång för hur infångandet i de båda länderna ska gå till. På den svenska sidan har SLU givit Sportfiskarna det koordinerande ansvaret, medan forskarna på DTU vänder sig direkt till allmänheten. Nu efterlyser de sportfiskare som kan hjälpa dem att fånga fiskar på danskt vatten. Eftersom fisket riktar sig mot tonfiskar i storleken 100-300 kilo ställs stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Vi har talat med Brian MacKenzie, som ansvarar för den danska delen av projektet, och han välkomnar även svenska sportfiskare att kontakta honom.
– Det är ett väldigt intressant projekt och alla med erfarenhet av Big Game-fiske, återutsättning av stora fiskar samt ändamålsenlig båt och utrustning är välkomna att kontakta mig, hälsar han.

Även de som inte uppfyller dessa krav kan bidra i projektet genom att inrapportera eventuella observationer av tonfiskar på svenskt och danskt vatten. Om möjligt ska i så fall bilder eller film bifogas.

Brian, som ursprungligen kommer från Kanada, kontaktas på brm@aqua.dtu.dk och önskar att intresseanmälan och inrapportering görs på engelska.

Läs mer om projektet på DTU:s sida här och på Sportfiskarnas sida här.

Hans Hällman

Publicerad: 26 June 2017
Av: Hans Hällman