Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ekoturismföretag stöder Älvräddarna

– Ekoturism är en sådan strategisk partner där ideella naturskyddskrafter på ett ömsesidigt och naturligt sätt kan kroka arm med kommersiella aktörer, säger Christer Borg. (Foto: Staffan Widstrand)

Fritt strömmande vatten och otämjda forsar är värdefulla tillgångar för forsränningsföretag och sportfiskearrangörer. Rätt använda skapar de både jobb, lokala intäkter och med bibehållen biologisk mångfald. Därför stöttar flera av Naturens Bästas arrangörer Älvräddarnas arbete med att skydda våra oexploaterade vattendrag.
I den lilla byn Ekorrsele livnär sig Donald Eriksson och Maria Gustavsson på vinterns hundspannsturer och sommarens forsränning. I båda fallen är den orörda nationalälven Vindeln en helt avgörande förutsättning för deras företag Aurora Borealis.

– Att Vindelälven skyddas från exploatering är A och O för vårt företagande. Det är självklart att forsränning kräver fria forsar, men även vinterns hundspannstur går till stor del utefter älven, och en oreglerad älv tillför ett tydligt mervärde på turerna, förklarar Donald Eriksson och tillägger.
– Då blir det också naturligt att varje år ge en slant till Älvräddarna som gör ett viktigt jobb.
Christer Borg, ordförande på Älvräddarna är givetvis tacksam för alla företag som sponsrar organisationens arbete.
– En mycket stor del av vår verksamhet finansieras av sponsorbidrag. Då är det extra värdefullt om dessa pengar kommer från företag, som på samma sätt som vi försvarar våra strömmande vatten.
Läs mer om Ekoturismföreningen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta