Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ekoturismföretag stöder Älvräddarna

– Ekoturism är en sådan strategisk partner där ideella naturskyddskrafter på ett ömsesidigt och naturligt sätt kan kroka arm med kommersiella aktörer, säger Christer Borg. (Foto: Staffan Widstrand)

Fritt strömmande vatten och otämjda forsar är värdefulla tillgångar för forsränningsföretag och sportfiskearrangörer. Rätt använda skapar de både jobb, lokala intäkter och med bibehållen biologisk mångfald. Därför stöttar flera av Naturens Bästas arrangörer Älvräddarnas arbete med att skydda våra oexploaterade vattendrag.
I den lilla byn Ekorrsele livnär sig Donald Eriksson och Maria Gustavsson på vinterns hundspannsturer och sommarens forsränning. I båda fallen är den orörda nationalälven Vindeln en helt avgörande förutsättning för deras företag Aurora Borealis.

– Att Vindelälven skyddas från exploatering är A och O för vårt företagande. Det är självklart att forsränning kräver fria forsar, men även vinterns hundspannstur går till stor del utefter älven, och en oreglerad älv tillför ett tydligt mervärde på turerna, förklarar Donald Eriksson och tillägger.
– Då blir det också naturligt att varje år ge en slant till Älvräddarna som gör ett viktigt jobb.
Christer Borg, ordförande på Älvräddarna är givetvis tacksam för alla företag som sponsrar organisationens arbete.
– En mycket stor del av vår verksamhet finansieras av sponsorbidrag. Då är det extra värdefullt om dessa pengar kommer från företag, som på samma sätt som vi försvarar våra strömmande vatten.
Läs mer om Ekoturismföreningen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta