Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Eldforsen-dom överklagas

Sportfiskarna har överklagat miljödomstolens tillstånd för Fortum att sätta igång driften vid Eldforsens kraftverk i Västerdalälven. Unika forssträckor och riksintressen hotas av kraftverket.
Redan 1989 fick Fortum enligt en deldom tillstånd att bygga kraftverket vid  Eldforsen. Nu har företaget även fått tillstånd av miljödomstolen att sätta igång driften. Deldomen från 1989 gör att även drifttillståndet har prövats enligt den gamla, exploateringsinriktade vattenlagen och inte enligt miljöbalken.
– Domen strider både mot vatten- och habitatsdirektivet, trots att ny lagstiftning ska ha företräde framför gammal. Överlag är ansökninsunderlaget så dåligt att miljökonsekvenserna inte går att överblicka. Strömsträckor kommer att dämmas och sannolikt skada den fredade flodpärlmusslan samt lek- och uppväxtområden för harr och öring, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström och fortsätter:
– Vårt överklagande handlar egentligen inte om att hindra driften i kraftverket. Men en lägre dämningsnivå än den tillståndsgivna skulle ge mindre skador på naturen, samtidigt som vi vill markera att domstolarna måste ta hänsyn till internationella åtaganden som vatten- och habitatsdirektiv.
Svenne Andersson

De höga dämningsnivåerna hotar unika forssträckor som bland annat är lek- och uppväxtområden för harren i Västerdalälven. (Foto: Kenneth Svensson)


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta