Elever fångar svartmunnade smörbultar

Oönskad art. Elever hjälper forskare att fånga invasiva smörbultar. Foto: Julius Ohlsson

Sportfiskarna medverkar i ett skolprojekt som syftar till att kartlägga utbredningen av främmande arter. En fisk av särskilt intresse är den svartmunnade smörbulten. I går fångades drygt 50 individer av den invasiva arten i centrala Göteborg.

”Jag har napp!” Ja, gårdagens provfiske vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium på Nya Varvet väckte snabbt elevernas engagemang. Den invasiva arten svartmunnad smörbult fanns i riklig mängd och det tog inte lång tid innan huggen kom.
– Vi hade ett lyckat fiske med ett 50-tal fångade svartmunnade smörbultar. Andra arter som dök upp var gråsej och abborre. Att meta med mask är ett bra sätt att fånga många olika arter, berättar Julius Ohlsson, projektledare på Sportfiskarna.

Foto: Julius Ohlsson

Foto: Julius Ohlsson

Samtliga observationer och fångster av främmande arter rapporteras in till berörda forskare. Just svartmunnade smörbultar är av intresse för Leon Green, som studerar arten på Göteborgs universitet.
– Nya varvet är en utmärkt lokal för svartmunnad smörbult. Här finns det bra håligheter i stenfundamenten runt hamnen och vattnet är bräckt, precis som i Svarta Havet där de kommer ifrån. Arten ökar troligtvis i Göteborgs hamn och med det så förväntar vi oss att de börjar konkurrera om utrymme och därför rör sig längre och längre ut mot saltare vatten. Skolprojektet Främmande Arter är otroligt värdefullt, inte minst för eleverna som får lära sig hur mycket invasiva arter vi faktiskt har i svenska vatten, säger han.

Projektet – som bekostas av Länsstyrelsen i Västra Götaland och drivs av 8-fjordar – involverar omkring 1300 elever och ett 40-tal lärare.
Läs mer om projektet här.

Organiserat infångande av svartmunnade smörbultar sker även på andra platser i landet. På Gotland anordnades nyligen en tävling för att reducera antalet av de oönskade fiskarna. Lyssna på ett inslag från tävlingen här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...