Elever tog examen i att driva fiskecamp


Det finns gott om harr i Klarälven och i helgen tog de på både torrfluga och nymf. Den här mätte drygt 40 centimeter. (Foto: Emil Östensson)


Ett tjugotal fiskegäster fick i helgen njuta av harrfiske i strålande höstväder när studenter vid Sportfiskeakademins yrkeshögskoleutbildning skulle examineras i ett flertal kurser.
Det var för åttonde året i rad som Långbergets sporthotell i norra Värmland förvandlades till fiskecamp. Vid rodret stod studenter från den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen vid Sportfiskeakademin i Forshaga.
Det återkommande arrangemanget fungerar som examensprov för ett flertal kurser, däribland Professionell guidning och Matlagning och servering. Redan under förra veckan var studenterna på plats och förberedde sig genom att provfiska de olika fiskeplatserna längs Klarälven, provlaga maten och planera logistiken.
Gästerna kom från hela landet och hade blandad erfarenhet av flugfiske – alltifrån rutinerade rävar till totala nybörjare. Sara Holmberg från Abborrträsk, strax utan för Arvidsjaur, hörde till de senare. Efter två dagar med lektioner i både kastteknik och fiske var hon väldigt nöjd med studenternas insats.
– Det har gått bättre än väntat, jag har faktiskt redan fått två harrar. Nu kan jag komma hem som ett flugfiskeproffs, säger hon med ett skratt.
Vill du läsa mer om Sportfiskeakademin och YH-utbildningen? Klicka här.
Angelica Hemlin

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...