Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Elever tog examen i att driva fiskecamp


Det finns gott om harr i Klarälven och i helgen tog de på både torrfluga och nymf. Den här mätte drygt 40 centimeter. (Foto: Emil Östensson)


Ett tjugotal fiskegäster fick i helgen njuta av harrfiske i strålande höstväder när studenter vid Sportfiskeakademins yrkeshögskoleutbildning skulle examineras i ett flertal kurser.
Det var för åttonde året i rad som Långbergets sporthotell i norra Värmland förvandlades till fiskecamp. Vid rodret stod studenter från den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen vid Sportfiskeakademin i Forshaga.
Det återkommande arrangemanget fungerar som examensprov för ett flertal kurser, däribland Professionell guidning och Matlagning och servering. Redan under förra veckan var studenterna på plats och förberedde sig genom att provfiska de olika fiskeplatserna längs Klarälven, provlaga maten och planera logistiken.

Gästerna kom från hela landet och hade blandad erfarenhet av flugfiske – alltifrån rutinerade rävar till totala nybörjare. Sara Holmberg från Abborrträsk, strax utan för Arvidsjaur, hörde till de senare. Efter två dagar med lektioner i både kastteknik och fiske var hon väldigt nöjd med studenternas insats.
– Det har gått bättre än väntat, jag har faktiskt redan fått två harrar. Nu kan jag komma hem som ett flugfiskeproffs, säger hon med ett skratt.
Vill du läsa mer om Sportfiskeakademin och YH-utbildningen? Klicka här.
Angelica Hemlin

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta